Doğa MücadelesiManşet

Heybeliada’da protesto: ‘Kıyılar halkındır!’

0
Heybeliada

İstanbul‘un Adalar ilçesinde yaşayan yurttaşlar, sahiller ve ormanlık alanlarının Kıyı Kanunu‘na aykırı bir şekilde özel kişilere, vakıflara ve cemaatlere kiralanmasına veya devredilmesine tepki gösterdi. “Kıyılar halkındır” sloganıyla Heybeliada‘daki Çamlimanı‘na yürüyen Adalılar, bölgenin doğal ve kültürel mirasının korunması çağrısında bulundu.

21 Ocak’ta gerçekleşen yürüyüşte, Adalılar özellikle Çamlimanı’ndaki  Milli Emlak‘a ait arazinin müftülüğe tahsis edilmesine karşı çıktı. Ayrıca, Heybeliada Sanatoryumu‘nun geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı‘na tahsis edilmesi kararının mahkeme tarafından iptal edildiğini anımsattılar. Adalılar, kıyıların ve ormanlık alanların özel kişilere ve gruplara devredilmesine itiraz ederek, hukukun uygulanmasını talep etti.

Heybeliada Sanatoryumu, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak 1924’te açılmış ve 2005’te Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştı. 2020’de, sanatoryum ve Çamlimanı’ndaki diğer parseller, İslami Eğitim Merkezi oluşturmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmişti. Bu karara karşı İstanbul Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve diğer meslek odaları tarafından dava açılmıştı ve arazinin devri iptal edilmişti.

Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığı bu kararı değiştirmedi ve Çamlimanı’ndaki bir plaj işletmesine yapılan tebligatla, sahil parselinin de İstanbul Müftülüğü‘ne tahsis edildiği bildirildi.

Diyanetin Heybeliada’daki plajla işi ne?
Mahkeme, Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e tahsisini iptal etti

Heybeliada’da ne olmuştu?

Heybeliada Sanatoryumu‘na ait 3 bin 100 metrekarelik kıyı parselinin, Kaymakamlık emri ile boşaltılmasının istendiği ve arazinin İstanbul Müftülüğü aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredileceği öğrenilmişti.

17 Ocak’ta Yeşil Gazete’nin yayınladığı haberde, sözü geçen parselde şu anda plaj olarak çalıştırılan işletmenin 4 Ocak 2024’e kadar araziyi boşaltmasının istendiği ancak, 11 yıldır burayı işleten işletme sahibi Yasin Mercan‘ın, Adalar Kaymakamlığı‘nın tahliye talebini mahkemeye taşıdığı paylaşılmıştı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı vererek işlemi iptal etti.

Sanatoryumun bulunduğu parsel ile plajın bulunduğu kıyı parselinin Hazine’ye ait olduğu ifade ediliyor. Konuyu yakından takip eden Dünya Mirası Adalar Girişimi‘nde gönüllü Derya Tolgay, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu parselde ne yapılması planladığını bilmediklerini ancak kıyı kanunu kapsamında kalan ve daha önce ruhsatlandırılmış işletmenin tahliyesine dair resmi tebligat iletilmiş olduğunu anlatmıştı.

Heybeliada’daki körler kimdir?

You may also like

Comments

Comments are closed.