KentManşet

Diyanetin Heybeliada’daki plajla işi ne? 

0
heybeliada

İstanbul Heybeliada’nın güney tarafındaki Çamlimanı mevkiinde yer alan ve Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak 1924’te kurulan Heybeliada Sanatoryumu‘na ait 3 bin 100 metrekarelik kıyı parselinin, Kaymakamlık emri ile boşaltılmasının istendiği ve arazinin İstanbul Müftülüğü aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredileceği öğrenildi.

Sözü geçen parselde şu anda plaj olarak çalıştırılan işletmenin 4 Ocak 2024’e kadar araziyi boşaltması istenmişti ancak, 11 yıldır burayı işleten işletme sahibi Yasin Mercan, Adalar Kaymakamlığı‘nın tahliye talebini mahkemeye taşıdı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı vererek işlemi iptal etti.

Sanatoryumun bulunduğu parsel ile plajın bulunduğu kıyı parselinin Hazine’ye ait olduğu ifade ediliyor. Konuyu yakından takip eden Dünya Mirası Adalar Girişimi‘nde gönüllü Derya Tolgay, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu parselde ne yapılması planladığını bilmediklerini ancak kıyı kanunu kapsamında kalan ve daha önce ruhsatlandırılmış işletmenin tahliyesine dair resmi tebligat iletilmiş olduğunu anlattı.

Heybeliada

Derya Tolgay, “Burası halka açık bir alan, arka kısımda kalan arazide de eskiden karnaval yapılırdı, şimdi o bölge de Kızılay’a tahsis edildi. Müftülük bir kıyıyı ne yapar? Adadaki en eski kurumlardan biri olan ve kütüphanesinde binlerce el yazması parça bulunan Ruhban Okulu kapalı, Sanatoryum kapalı, Osmanlı’nın ilk ticaret okulu olan Heybeliada Rum Ticaret Mektebi kapalı. Heybeliada iktisadi ve idari olarak kapatılmış ve köhneleştirilmiş durumda” dedi.

Daha önce de Sanatoryum arazisi devredilmek istenmişti

Hazine’ye ait olan araziler arasında yer alan Sanatoryum parseli, daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmek istendi; ancak sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin açtığı dava sonucunda bu devir kararı iptal edildi. Mimarlar Odası‘ndan Avukat Deniz Özen, Haziran 2022’de verilen iptal kararının Aralık 2022’de kesinleştiğini bildirdi.

Mahkeme, Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e tahsisini iptal etti
Diyanet’ten Heybeliada açıklaması: Hastane değildi boştu, iade etmeye hazırız
‘Heybeliada Sanatoryum’u sağlık kompleksi olsun’

2018’de 200 dönümlük bu arazi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmişti. Türk Toraks Derneği, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası tarafından açılan dava sonucu, İstanbul 14. İdare Mahkemesi 14 Haziran 2022 tarihinde Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesini iptal etti. Bu karar, davalılar tarafından istinafa götürüldü.

27 Aralık 2022’de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü Dava Dairesi, Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisinin iptaline yönelik İstanbul 14. İdare Mahkemesi’nin kararını oybirliğiyle kesinleştirdi.

Avukat Deniz Özen, kararın “usul yönünden” eksikleri nedeniyle verildiğini,  Diyanet’in mahkeme kararındaki usul eksiklerini gidererek yeniden dava açmasının beklenebileceğini ifade etti.

Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi Heybeliada Sanatoryumu Diyanet’e devredildi

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.