ManşetYaşam

Heybeliada’da başka bir kütüphane mümkün

0

Heybeliada’da yıllarca metruk bir halde bekleyen halk kütüphanesi, adalıların gönüllü çabalarıyla başlayan hummalı bir faaliyet neticesinde restorasyondan geçiyor. Heybeliadalılar bu Cumartesi (27 Eylül), kütüphane açıldığında nasıl kullanılacağının bir nevi ‘ön gösterimini’ yapacak. İskele meydanındaki şenlikte pek çok atölye ve söyleşi var.

Screen shot 2014-09-26 at 12.40.45

20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş olan Triandafilidis köşkü, yaklaşık yarım yüzyıl boyunca ilkokul olarak hizmet verdikten sonra 1967 yılında halk kütüphanesine dönüştü. 2001 yılına kadar kütüphane olarak kullanılan bina 2008 yılından sonra boşaltıldı ve kaderine terk edildi. Geçtiğimiz sene ‘Heybeliada Kütüphane Koruma Girişimi’ adı altında bir araya gelen gönüllülerin yoğun çabası sonrası bina İstanbul İl Özel İdaresi’nin sorumluluğu altında altında ihaleye açıldı ve şu anda kütüphane restorasyonu devam ediyor.

Önümüzdeki Şubat ayında açılması planlanan kütüphane öncesinde adalılar bir şenlik düzenleyerek kütüphanede yaşamın nasıl olacağını gösterecek.

Herşey bahçe temizliğiyle başladı

Heybeliada Kütüphane Koruma Girişimi’nden Serenad Demirhan, halk kütüphanesinin bir kültür merkezi gibi işleyeceğini aktarıyor: “Halk kütüphanesi bir kültür merkezidir aslında. Kitap okunması için sessiz bir alan olacak ama hangi yaşta olursa olsun öğrenme alanı olabilecek bu bina. Türkiye’de atölyelerin, söyleşilerin de yapılabildiği bir kütüphane örneği yok, o yüzden Türk Kütüphaneciler Derneği de bize çok destek oldu. “ Demirhan, herkesin gönüllü çabasıyla bugüne kadar geldiklerini de ekliyor: “Bina metruk bir haldeydi, bahçesi beş yıldır çöplük olarak kullanılıyordu. Geçen sene 100 kişi girip bahçeyi temizledik. Her şey böyle başladı.”

Heybeliada Kütüphane Koruma Girişimi, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi ve İstanbul Şubesi, Okul Kütüphanecileri Derneği ile Okuma Ajansı’nın düzenlediği ‘Kütüphane Şenliktir’ isimli etkinlikte çizgi roman, çalgıları tanıma, resim, çamur, ritm, fotoğraf ve masal gibi pek çok farklı atölyeler yapılacak; ayrıca bir kütüphane şenliğinin olmazsa olmazı kitap takası da düzenlenecek. Saat 16.00 itibariyle de halk kütüphanesinin nasıl olması gerektiği Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Belma Akşit, Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Girişimi Kolaylaştırıcısı Serenad Demirhan ve yazar Ercan Kesal’ın katılımıyla tartışılacak.

Screen shot 2014-09-26 at 12.41.13

27 Eylül 2014 Cumartesi günü Heybeliada İskele Meydanı’nda düzenlenecek şenlike ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.