Heybeliada Forumu’ndan sanatoryuma itiraz


Heybeliada’lılar yaşam alanlarına sahip çıkarak Heybeliada Sanatoryumunun özelleştirilerek amaç dışı kullandırılmasına karşı çıkıyorlar. Heybeliada Forumunda bir araya gelen grup bir açıklama yaparak Heybeliada Sanatoryumunun özelleştirilerek yapılaşmaya açılacağından korkuyorlar ve bu bölgenin halktan koparılarak özel tıp merkezleriyle, kongre tesisleriyle, marina ve yat limanlarıyla, çeşitli ticari bina ve tesislerle doldurulmasına karşı mücadele edeceklerini vurguluyorlar.

Heybeliada Forumunun açıklaması şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA,

Dün Gezi Parkı’nda ve yüzlerce HES projesinde, bugün İstanbul’un ve Türkiye’nin birçok yerinde devam eden doğal tahribat ve kentsel kırım politikaları son günlerde İstanbul Adalarına gözünü dikti.

Hükümet geçtiğimiz aylarda Sivriada ve Yassıada’nın sit alanı niteliğini kaldıran torba yasanın ardından bugün de Heybeliada Sanatoryumu’nun bulunduğu araziyi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ’ye devretmenin hazırlıklarını yapıyor. Bölgenin imar durumuna ilişkin raporlar hazırlatıyor, bilgi topluyor, kendisine rant paylaşımı için Adalı ortaklar arıyor, yapılacak yeni inşaatlar ve betonlaştırma politikaları için nabız yokluyor.

Uzun yıllar boyunca Sağlık Bakanlığı’nın mülkiyetinde kamu yararına çalışan bir devlet hastanesi olarak hizmet veren Heybeliada Sanatoryumu ve halen İstanbul’luların ücretsiz olarak denize girebildiği nadir bölgelerden biri olan Çam Limanı’yla birlikte bu eşsiz doğa parçası, hükümetin inşaat, rant ve kentsel kırım politikalarının son hedefi durumunda.

Binlerce adalının, onlarca yazarın, şairin, sanatçının canlı hatıralarıyla dopdolu, devlet hastanesi olarak hizmet verdiği yıllar boyunca binlerce hayat kurtaran Heybeliada Sanatoryumu şimdi özelleştirmenin ve yapılaşmanın baskısı altında. Bu bölgenin halktan koparılarak özel tıp merkezleriyle, kongre tesisleriyle, marina ve yat limanlarıyla, çeşitli ticari bina ve tesislerle doldurulacağının sinyalleri veriliyor.

Biz tüm bu gelişmeler karşısında Heybeliada Forumu olarak, Heybeliada Sanatoryumu ve Çam Limanı bölgesinin gözü rant, kar ve inşaattan başka bir şey görmeyenlerin elini uzattığı bir bölge olmasına ve kapalı kapılar ardında sürdürülen rant pazarlıklarına karşı bir araya geldik. Torba yasalarla, bakanlık kararlarıyla, TOKİ ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aracılığıyla icraat yapmayı alışkanlık haline getiren hükümete ve devlet kurumlarına sesleniyoruz.

Heybeliada’nın kültürel ve doğal niteliklerinin yeni yapılaşma planlarıyla bozulmasına izin vermeyeceğiz!

Yaşam alanlarımıza sorgusuz sualsiz el konmasına izin vermeyeceğiz!

Doğanın ve yaşam alanlarımızın sermayenin çıkarları ve istekleri doğrultusunda Adalarımızda ve Türkiye’nin her yerinde yok edilmesine izin vermeyeceğiz!

Heybeliada’nın ve tüm adalarımızın turizm ve kalkınma bahanesiyle birer inşaat alanı haline getirilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz!

HEYBELİADA’DA YAPILAŞMAYA HAYIR!

ADAMA, MAHALLEME,  MEYDANIMA, AĞACIMA, HAYVANIMA, SUYUMA, TOPRAĞIMA, EVİME, ORMANIMA, KENTİME, DENİZİME, KIYILARIMA, BEDENİME DOKUNMA!

 

HEYBELİADA FORUMU

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Ordu’da maden arama sondajına karşı miting çağrısı: Yaylalarımıza dokunma!

Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, Ordu-Perşembe'de maden arama sondajına karşı 13 Ekim'de yaylada miting düzenleyecek. 

Lapseki’de madenin ‘kapasite artırımı’ için yapılan keşfe bölge halkı alınmadı

Yöre halkı, Çanakkale Lapseki'de çinko, bakır ve kurşun madeni ile atık depolama tesislerinin kapasite artırımına verilen ÇED olumlu kararına dava açmıştı.

Batı Karadeniz halkı, madene karşı bir arada

Zonguldak-Alaplı'da verilen IV. Grup maden arama ruhsatı, Devrek, Çaycuma, Devrek ve Akçakoca'yı da etkileyecek. Bir araya gelen köylüler, yaşam alanlarına sahip çıkma sözü verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR