Her 4 kişiden üçü GDO’dan haberdar

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi- Betam, GDO farkındalığı konusunda Karadeniz, Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Batı’da İzmir’i içine alan bir araştırma gerçekleştirdi. 600 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları, toplumun GDO’lardan genel düzeyde haberdar olduğunu, demografik özelliklerin bilgi düzeyinde etkili olduğunu ve GDO’ların en çok ilaç, kimyasallar ve tarım alanıyla ilişkilendirildiğini gösteriyor.

İnsan ve çevre sağlığına etkileri açısından tüm dünyada büyük tartışmalar yaratan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), gerek yasal mevzuat tartışmaları gerekse gıda güvenliği açısından bir süredir Türkiye gündeminde de yer alıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi- Betam, GDO farkındalığı konusunda Karadeniz, Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Batı’da İzmir’i içine alan bir araştırma gerçekleştirdi.

600 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları, toplumun GDO’lardan genel düzeyde haberdar olduğunu, demografik özelliklerin bilgi düzeyinde etkili olduğunu ve GDO’ların en çok ilaç, kimyasallar ve tarım alanıyla ilişkilendirildiğini gösteriyor.

 

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Kavramını Duyma Oranı

Betam araştırma görevlilerinden Burcu Ertunç ve Barış Gençer Baykan’ın yürüttüğü çalışmaya katılanların yüzde 73’ü GDO kavramını duyduğunu belirtirken yüzde 27’si ise hiçduymadığını ifade ediyor. Katılımcıların yaş gruplarına göre GDO kavramını duyup duymadığına bakıldığında orta yaş grubunun (50 yaşın) bir kırılma noktası olduğu, gençlerin gerek eğitim gerekse iletişim kanalları sayesinde GDO kavramından daha çok haberdar olduğu gözlemleniyor. Cinsiyet değişkeninin etkisine bakıldığında ise erkeklerin yüzde 77’si GDO kavramından haberdar olduğunu belirtirken, bu oran kadınlarda yüzde 70.

 

Güney Doğu ve Doğu Anadolu’da GDO kavramını duyanların oranı yüzde 56, Karadeniz’de ise yüzde 79. Batı’da, İzmir’de bu oran yüzde 89’a çıkıyor. Aradaki farkın nedeni olarak, Doğu’dan Batı’ya gittikçe sosyo-ekonomik gelişmişlik ve eğitim düzeyinin artması gösteriliyor.Bölgeler arası veya bölgelerin kendi içlerinde cinsiyet değişkeni “GDO kavramını duydum” diyenlerin oranında önemli ölçüde bir belirleyici değil.

 

GDO ifadesini duyanların araştırma yapılan bölgelerdeki dağılımı

 

GDO’ların Enerji, Hava Kirliliği, Tarım Ürünleri/Tarımsal Gıdalar ve İlaç sektörü seçeneklerinden hangisi ile ilişkilendirdiği sorulduğunda GDO kavramını duyanların yüzde 93’ü GDO’ları doğru şekilde Tarım Ürünleri/Tarımsal Gıdalar ile ilişkilendiriyor. Ardından yüzde 5 oranında İlaç sektörü, yüzde 1 ile Enerji ve yine yüzde 1 ile Hava Kirliliği geliyor.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR