KadınManşet

8 Mart Kadın Platformu Bursalı taraftarların saldırısını protesto etti: Saldırılar münferit değil

0

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, Kadıköy’de 8 Mart Kadınlar Günü mitingi sonrası Bursaspor  takımı taraftarlarının Kürt kadınlara yönelik saldırısını protesto etti. Olay hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten platform üyeleri, saldırıların münferit saldırılar olarak ele alınmayacağını, zamanında müdahale etmeyip, olup bitene seyirci kalması nedeniyle polisin de yaşananlardan sorumlu olduğunu dile getirdi.

Kadının mücadelesinden rahatsızlar

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve katılımcılarla birlikte “Sokakları terk etmeyeceğiz, faşizme teslim olmayacağız. Kadınlar hesap soruyor” pankartıyla, Altıyol’dan Eminönü İskelesi’ne yürüdü.

Basın açıklamasını platform adına okuyan Havali Mengi, saldırının toplumsal ve politik yaşamda, cinsiyet mücadelesinde öne çıkan kadınlardan duyulan rahatsızlıktan kaynaklandığını; erkek egemen düzen ve savunucularını bu durumun rahatsız ettiğini söyledi. Mücadelenin yalnızca erkek şiddetine değil devlet şiddetine karşı da yapıldığını sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Havali Mengi, pazar günkü miting sonrasında Bursaspor takımı taraftarlarının bıçak ve silah olarak kullanılabilecek aletlerle, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) üyesi kadınlara üç ayrı noktada saldırdığını söyledi:

“İlk saldırı Deniz Otel’in önünde, polislerin önünde oldu ancak polisler müdahale etmedi. İkinci saldırıda daha kalabalık bir grup Haydarpaşa Numune Hastanesi önündeki kadınlara yönelikti. Orada olan bir erkek arkadaşımız bıçakla kasığından yaralandı. O esnada kaçmak isterken araba çarpan bir kadın arkadaşımızın ise bacağı kırıldı, iki kadın arkadaşımız başından yaralandı.”

“Saldırılar eski Salı Pazarında maçlarda kullanılan şişelerle devam etti, başından ve kolundan yaralanan kadınlar oldu, otobüslerin camları kırıldı. Kadınlar otobüs noktalarına giderken ‘Türkiye Türklerindir’ gibi ırkçı sözlü tacizlere maruz kaldılar.” Olaylarda yaralananların, hastaneden taburcu edildiği bilgisini veren İstanbul 8 Mart Kadın Platformu üyeleri, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Polis, kimi korumak için var?

Polisin tepkisizliğine bakılarak saldırıların örgütlü olduğu sonucuna dikkat çeken Mengi, “Miting alanına yığdığınız bu polis gücü kimi korumak içindi?” diye sordu. Kadınlara yönelik saldırılarda seyirci olan polisin, mitingi izleyen Mücahit Bingöl’e ise şuuru kapanana kadar şiddet uygulandığını ifade etti.

Mengi basından yer alan bazı haberleri eleştirdi. Mengi, taraftar kavgası arasında kadınların yaralandığı şeklinde yapılan haberlerin, gerçekleri yansıtmadığını, olayın sistemli  bir saldırı olduğunun gizlendiğini söyledi. Barış talebiyle meydanları dolduran Kürt kadınlarına yapılan saldırıyı kınayan Mengi, “Onları rahatsız etmeye, sokakta, alanlarda olmaya, eşitlik, özgürlük mücadelemizi yükseltmeye, faşizme teslim olmayacağımızı söylemeye devam edeceğiz.” dedi.

Fotoğraflar:Hale Kızılaslan

Haber:Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.