ManşetSporTürkiye

Bursaspor-Amedspor karşılaşması: ‘Futbol değil savaş alanı, oyuncularımızın ölmesi mi gerekiyordu?’

0

TFF 2’inci Lig‘deki Bursaspor-Amedspor maçında, konuk takım Amedspor’in futbolcu ve teknik ekibi, saldırıya uğradı. Bursaspor tribünlerinde 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerin sembolü ‘Beyaz Toros’ ve ‘Yeşil’ posterleri açıldı.

Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor, dün (5 Mart) saat 14.00’teki karşılaşma öncesi gece geldiği Bursa’da bir grubun ‘ırkçı prokovasyon’una maruz kaldığını duyurmuştu.

Amedspor’a desteğini beyan eden spor kulüplerinin açıklamasına göre, karşılaşmadan önceki gece, Amedsporlu futbolcuların ve teknik heyetin kaldığı otelin önünde mehter marşı eşliğinde ırkçı provokasyonlar yapıldı. Bu eylemler sırasında polisin hazır bulunduğu ancak müdahale etmediği kaydedildi.

Amedspor taraftarları ve aralarında siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gece yaşanan gösteriler sonrasında maç öncesi güvenliğin sağlanması için yetkililere çağrıda bulunmuştu.

Amedspor Kulübü, maçın başlamasına bir saat kala ısınmak için sahaya çıkan Amedspor oyuncularına Bursaspor oyuncularının saldırdığını açıkladı.

Amedspor taraftar grubu saldırı anlarını Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

Saldırılar karşılaşma sırasında da devam etti

Soyunma odasında da devam eden saldırıların ardından, Amedspor taraftarları, tribünlerden sahaya atılan maddeleri fotoğraflarıyla paylaştı. Buna göre sahaya fırlatılanlar arasında kurşun ve bıçak da yer aldı.

Maçın ilk beş dakikası, tribünlerden sahaya pet şişe ve patlayıcı madde fırlatılmasıyla geçti. Maç başlangıcında ve ilerleyen dakikalarda Amedspor kalecisi Cantuğ Temel’in başına iki kez sert cisim isabet etti.

Sağlık ekibi sahaya girdi. Ekiplerin müdahalesinin ardından Temel oynamaya devam etti. Hakem bunlara karşın maçı iptal etmezken ya da maça ara vermezken, taraftarların saldırısı devam etti. Müdahalesi yapılan oyuncu oynamaya devam etti.

‘Beyaz Toros’ ve ‘Yeşil’ pankartları

Renkleri yeşil ve beyaz olan Bursaspor tribünlerinde “Beyaz Toros” ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım‘ın posterleri açıldı.

1990’lı yıllarda binlerce kişinin faili meçhul şekilde kaybettirilmesinde rolü olan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) elemanı Mahmut Yıldırım, “Yeşil” kod ismiyle biliniyor. Gazeteci, yazar ve Kürtlerin Apê Musa’sı Musa Anter cinayetinin planlayıcısı olan Yıldırım, İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Akın Birdal‘ı vuranların arkasındaki isim olarak da ortaya çıkmıştı.

Amedspor

Beyaz Toros ise JİTEM’İN insan kaçırmak için kullandığı araç olarak biliniyor. 90’lı yıllarda binlerce kişi Beyaz Toroslar ile kaçırılmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından posterlerle ilgili yaptığı açıklamada, görsellerin stada sokulmasıyla ilgili kamu görevlilerine soruşturma başlatıldığını ve görevlilerin açığa alındığını söyledi.

Soylu “Bursa’daki futbol müsabakasında, futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Demirtaş: Beyaz torosçuların siyasi uzantılarını bize bırak

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sporculara yaşatılan duruma tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“Sen başını her zamanki gibi dik tut @amedskofficial ve muhteşem futbolunu oyna. Beyaz torosçuların siyasi uzantılarını bize bırak. Bunların ağa(r)babalarına teslim olmadık, artıklarına mı boyun eğeceğiz!”

Yedi kişi için darp raporu alındı

Amedspor Başkanı Selahattin YıldırımHalkTV‘ye yaptığı açıklamada dört sporcu ve üç yönetici için darp raporu alındığını söyledi.

BBC Türkçe’ye konuşan Amedspor Mütevelli Heyeti’nden Metin Kılavuz ise yaşananları bir provokasyon olarak niteledi.

‘Amedsor, hiçbir zaman 11 kişiye karşı maç yapmadı’

Kılavuz açıklamasında “Otelin önündeki provokasyonda polis araçları da belli oluyor ama herhangi bir müdahale ya da sakinleştirme yaklaşımı görülmüyor” dedi ve ekledi:

Maç devam ederken bile devam eden provokasyonun, üç beş gencin fanatik yaklaşımı olmadığı belli. Çok hazırlıklı, bilinçli bir provokasyon. Bu bölgede yaşanan faili meçhul cinayetlerde adı geçen kirli bir adam olan Yeşil’in posteri açılıyor, bir hazırlık yapılmış yani.

Kulübün Amedspor adını aldıktan sonra 2015’den itibaren takımın her türlü baskıcı uygulamaya maruz kaldığını söyleyen Kılavuz, Amedpsor’un deplasmandaki seyirci yasağında Türkiye’nin rekora koştuğunu savundu:

“Sporda rekabet eşitliği önemli ama uygulana yasağın sayısını biz bile tutamıyoruz artık. Amedspor hiçbir zaman sadece 11 kişiye karşı maç yapmadı. Hakemden gözlemci raporuna herkes ona karşı. Düşünün bir şehre gidiyorsunuz, sizi mehter marşıyla karşılıyorlar. Günlerce tribün hazırlığı yapılıyor, Konya örneği var, Sivas örneği var.”

Karşılaşma öncesi ve karşılaşma sırasında Türkiye Futbol Federasyonu‘nun (TFF) yaşananlara tepkisizliği de dikkati çekti.

13 kulüpten Amedspor’a destek

Bursaspor deplasmanında Amedspor oyuncuları ve yöneticilerinin saldırıya maruz kalmasının ardından on üç taraftar grubu ortak açıklama yayımlayarak Amedspor’a destek verdi.

Saldırıları “ırkçı provokasyon” olarak niteleyen açıklamada kolluk kuvvetlerinin diğer müsabakalarda aldıkları güvenlik önlemlerine dikkat çekildi.  Ayrımcılığa karşı birliktelik çağrısında bulunan gruplar “Amedspor’u yalnız bırakmayacağız” dedi.

6. Bölge, Barikat, Direniş, Taşra, Tekyumruk, Kara Kızıl, Kaplanpenche, KızılKabus, Alkaralar, Beleştepe, Gölkentliler, Mor Barikat, Denizin Asi Çocukları taraftar gruplarının imzasının bulunduğu açıklama şöyle:

Futbol, bir rekabet oyunu olduğu kadar, karşısındaki var olmadan kendisi de var olamayacak kulüplerin ve taraftarların oyunudur. Bu kültürün sorumluluk olarak bizlere aşıladığı şey, omuz omuza vermek ve dayanışmaktır.

TFF 2. Lig’de 5 Mart 2023 Pazar günü oynanan Bursaspor-Amedspor karşılaşması futbol tarihinde kara bir leke olarak yerini almıştır. Amedsporlu futbolcuların ve teknik heyetin kaldığı otelin önünde mehter marşı eşliğinde ırkçı provokasyonlar yapılırken bugünkü karşılaşmanın sorunsuz geçmesini beklemek büyük bir vurdumduymazlıktır. Yaşanacak şiddet olaylarına karşı yeterli tedbirlerin alınmaması, ne yazık ki şehrin kolluk kuvvetleri ve mülki idare amirinin görevini layığıyla yapmadığı anlamına gelmektedir.

‘Bütün renkler temsil ediliyor, yalnız bırakmayacağız’

“Bizler, maç öncesi didik didik aranan taraftarlar olarak çok iyi biliyoruz ki stadyuma patlayıcı, yaralayıcı, tehlikeli madde sokmak bir yana pet şişe su sokmak dahi mümkün değildir. Benzer şekilde tribünlerde açılan pankartlar her hafta polis kontrolünden geçirilip ‘uygun’ bulunması halinde içeri alınmaktadır.

Tribünlerde 90’larda işlenen faili meçhul cinayetlerin simgesi beyaz torosların ve tetikçilerin pankartlarını göstermek ve buna göz yummak faşist bir tehdittir.

Yaşananları birkaç görevlinin iş bilmezliği olarak görüp görevlerini yapmayanları cezalandırdık diye açıklama yapmak konuyu örtbas etmektir. Karşılaşmanın başladığı andan itibaren süren tehditlere ve saldırılara rağmen karşılaşmanın ertelenmemesi, gerekli müdahalenin sağlanmadığının bir diğer kanıtıdır. Tribünlerden yükselen “hükümet istifa” sloganları sonrası acilen taraftar fişleyen, medyayı yakından takip edip taraftar avına çıkan spor şube, bugün asıl görevini yapmamıştır!

  • Bütün renklerin güzel olduğuna ve futbolda temsil edildiğine inanıyoruz, bu düşüncenin karşısında olanlara ise sahada ve tribünde yer olmadığını göstereceğiz!
  • Tüm çabalarınıza rağmen ayrımcılığa karşı bir geleceği hep beraber kuracağız!
  • Amedspor’u yalnız bırakmayacağız.”

Suç duyurusunda bulunuldu

Diyarbakır Barosu yaşananlara ilişkin Bursa savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda ‘ırkçı’ eylemlerde bulunanlar hakkında “halkı kim ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma ve hakaret” ve tedbir almayanlar hakkında da “görevi kötüye kullanma” suçlarına yönelik ifadelere yer verildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.