ManşetSağlıkTürkiye

Hekimlerden ‘endişelenmeyin’ diyen Bakan Koca’ya yanıt: Her gün ölen yüzler sizin eseriniz

0

Türkiye’de Covid-19 salgınının Omicron varyantının da etkisiyle vaka sayılarının hızla yükselmesi sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesini Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum, endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil” açıklamasına başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) olmak üzere çok sayıda hekim tepki gösterdi.

TTB, “Sağlık Bakanlığının halk sağlığını önemsemeyen politikaları nedeniyle ölüyoruz” açıklaması yaparken SES Ankara Şubesi, “Bakan ‘bu ölümlere alışın’ demeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

TTB, resmi Twitter hesabından yayımladığı açıklamada, “Hiç bir önlem almayan, salgını kendi haline bırakan Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığını önemsemeyen politikaları nedeniyle ölüyoruz.Çağrımız yurttaşlara: Kırılgan gruplar başta olmak üzere aşısız/hatırlatıcı dozu eksik aşılı herkesi aşı olmaya, kendi sağlıklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘Her gün ölen yüzler sizin eseriniz’

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise bugün Sağlık Bakanı Koca’nın tweetini alıntılayarak, “Salgının başından beri algı yönetiminiz 300 bine yakın insanın ölümüne maloldu. Hastaneler dolu, algı oyunlarınız nedeniyle aşısızlar, eksik aşılılar yoğun bakımları doldurmuş durumda.Resmi verilerinizle bile 100 bine ulaşmış günlük vaka sayısı, her gün ölen yüzler sizin eseriniz!” dedi.

‘Bakan ‘bu ölümlere alışın’ demeye çalışıyor’

SES Ankara Şubesi, Bakan Koca’nın açıklamalarına bugün yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, “Bakan, ‘Gripten, bugün açıklanan Covid kaynaklı ölümlerden daha fazla kişi ölüyor’ diyor. 2022 yılında ölümler 150’nin üstünde seyrederken 2020 yılında günlük ortalama açıklanan ölüm sayısı 75’ti. Bakanın açıklamaları ya o dönemki verilerin bizlerin ifade ettiği gibi gizlendiğinin itirafı ya da Bakan ‘bu ölümlere alışın’ demeye çalışıyor” denildi.

Hekimler isyanda: Ayıptır, cehaletiniz öldürüyor

Sosyal medyada görüşlerini bildiren hekimlerse isyan ediyor: Hiç bir dönemde gripten bu kadar insan öldüğünü görmediklerini belirten doktorlar, günde ortalama 150-200 civarındaki ölümün önlenebileceğine dikkat çekiyor.

Ne olmuştu?

Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen, Çotanak Spor Kompleksi, Aksu Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doğalgaz Dağıtım Hattı Altyapı Projesi ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde konuşmuştu.

“Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesini Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum; endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil” diyen Koca, “Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşacağız. Gripten kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak açıklasak salgından farklı olmadığını göreceğiz. Müsterih olunuz, en kötü günler geride kaldı” ifadelerini kullanmıştı.

Vaka sayısı 88 bin 145, 189 kişi hayatını kaybetti

Türkiye’de Covid-19 vaka sayısı 30 Ocak 2022 tarihinde 88 bin 145 olarak açıklandı. 189 kişi hayatını kaybetti.

Covid-19 virüsü nedeniyle Türkiye’de bugüne kadar 11 milyon 526 bin 621 vaka tespit edildi. Hayatını kaybeden kişi sayısı ise 87 bin 234 olarak kaydedildi.

Bugüne kadar tüm aşılarını yaptıranların sayısı ise 52 milyon 367 bin 432 oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.