ManşetTürkiye

HDP’nin İstanbul mitingine izin yok

0

hdpmitingİstanbul Valiliği, HDP’nin 30 Mayıs’ta miting yapacağını duyurduğu Kazlıçeşme’nin 2911 sayılı yasa kapsamında belirlenen gösteri alanlarından olmadığını söyledi.

Açıklamada, seçimlere 10 gün kaldığı için izin yetkisinin Valilik’te olmadığı, yetkili İlçe Seçim Kurulu’nun ise Kazlıçeşme’de miting yapılmasına izin vermediği belirtildi.

Valilik, aynı gün Yenikapı’da yapılacak İstanbul’un fethi mitingi için başvurdukları İlçe Seçim Kurulu’ndan ise olumlu yanıt aldıklarını ifade etti.

Açıklamayı partisinin Antalya mitinginde değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Hepsi sizi kışkırtmak için. Samimiyetle söylüyorum, İstanbul’da miting yapmasak da İstanbul bizimle olacak. Oy patlaması yaşanacak. Orada seçim zaferi elde edeceğiz. Bundan kuşkumuz yok” dedi.

Demirtaş: Cumhurbaşkanına her yer serbest

Demirtaş, Antalya mitingindeki konuşmasına şöyle devam etti:

“Siyasi partisi için çalışmak herkesin hakkıdır, sadece bir kişinin, cumhurbaşkanının hakkı değildir. Ona yasaktır. Siyasi partiye oy istemek sadece cumhurbaşkanına yasaktır. Ama maşallah siyasi partilerden daha fazla miting yapan kendisidir. Her yer cumhurbaşkanına serbest. Ne yaparsanız yapın HDP barajı aşacak, parlamentoya girecek, sizin pinokyo gibi uzayan burnunuzu kısaltacak. Bizler güçlendikçe kibirlenmeyeceğiz

Valilik: Fetih şöleni için başvurduk

Valilik açıklamasına 30 Mayıs’ta Yenikapı’da Cumhurbaşkanı’nın da katılımıyla gerçekleşeceği duyurulan İstanbul’un fethi kutlamaları ile başladı. Bu şölenin “siyasi polemik konusu yapılmaya çalışılması” nedeniyle açıklama yaptığını belirtti.

“Seçimlerin son on günü alanların tahsis yetkisinin ilçe seçim kurullarında olması sebebiyle, Valiliğimizce 27 Nisan 2015 ve 5 Mayıs 2015 tarihlerindeki yazılarımızla Fatih İlçe Seçim Kuruluna başvurularak 29-30 Mayıs 2015 tarihlerinde Yenikapı Toplantı ve Gösteri Alanının Fetih Kutlamaları için tahsisi talep edilmiş ve Fatih ilçe Seçim Kurulunun 06 Mayıs 2015 tarihli kararı ile bu tahsis yapılmıştır. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulundan görüş istenmiş ve olumlu görüş alınmış, vaki itirazlar da Yüksek Seçim Kurulu’nca reddedilerek alanın Fetih kutlamalarına tahsisi uygun bulunmuştur.”

“Valilikten izin alındığı doğru değil”

Valilik, 30 Mayıs’ta Kazlıçeşme’de yapılacak miting ile ilgili ise valilikten izin alınmadığını ve valiiliğin bu konuda yetkisi olmadığını söyledi:

“Kazlıçeşme Alanı 2911 sayılı yasa kapsamında belirlenen gösteri alanlarından değildir. İkinci ve daha önemli husus ise seçimlere on gün kala her türlü açık hava toplantıları ve gösteri yürüyüşlerine izin verme ve yer tahsis etme yetkisinin İlçe Seçim Kurularında olduğu ve Valiliğimizin bahsedilen tarihte yetkisinin olmadığı ve bu sebeple valilikten izin alındığı yönündeki açıklamaların doğruyu yansıtmadığıdır.

“Kaldı ki Halkların Demokratik Partisi İl yöneticileri 15 Mayıs 2015 tarihinde saat 15.30’da Valilik ziyaretinde bulunmuş ve kendilerine Fetih Kutlamaları ile ilgili süreç anlatılmış, miting alanı talepleri konusundaki yetkinin İlçe Seçim Kurulunda olduğu ve buraya müracaat edilmesi gerektiği bilgisi verilmiştir.

“Kamuoyuna yansıtılan 30 Mayıs mitingi talebi ile ilgili olarak izin verilmesi bu nedenle söz konusu bile olmamıştır. Ayrıca Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu’nca da Kazlıçeşme’de miting yapılmasına izin verilmediği bilgisi edinilmiştir.”

Demirtaş “kardeşçe selamlama” çağrısı yapmıştı

Dün Aydın mitinginde konuşan Demirtaş, 30 Mayıs Cumartesi günü Kazlıçeşme’de yapılacak miting için İstanbul Valiliği’nden çok önce izin aldıklarını söylemişti.

Daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı programın aynı gün ve saate denk getirildiğini ifade eden Demirtaş, “Milyonlarca HDP seçmenini ve milyonlarca AKP seçmenini aynı saatlerde aynı güzergahı kullanarak gidip gelecek şekilde çağrı yapmak ve hazırlık yapmak açıkça bir tahrik ve provokasyon girişimidir” demişti.

Demirtaş, “Lütfen hepsine kardeşçe selam verip hepsine kardeşçe dokunarak miting alanına gelip gidin” çağrısı da yapmıştı.

Bianet.org

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.