ManşetTürkiye

HDP’li Ermeniler: “Birbirimizi ötekileştirmek değil birlikte mücadele etmek gerekiyor”

0

bese-hozat-kimdir_42302_bKCK Eş Başkanı Bese Hozat‘ın Ermeni ve Rumlarla ilgili geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya HDP’li Ermenilerden de tepki geldi. HDP’liler, “Özgür ve eşit bir ülke ve dünya tahayyülümüzü gerçekleştirmek için yapmamız gereken birbirimizi ötekileştirmek değil, tüm ezilenler ile birlikte mücadele etmektir” dedi. 

Açıklamada, Hozat’ın “İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir. Paralel devletlerin birbiriyle ortaklaştığı ciddi bir çıkar ilişkisi vardır.” sözlerinin kaygı yarattığı belirtilerek,  “Bizim de gerçekleşmesi için emek harcadığımız barış ve barışa giden süreç; Türkler ve Kürtler harici diğer halkların yok sayılması anlamına gelmemelidir” ifadesi kullanıldı.

“Halkların birbirine olan güvenini sarsan açıklamalar geri çekilmeli”

merkez-halklarin-demokratik-partisi-hdp-logo...Bir sene önce Abdullah Öcalan’ın yapmış olduğu “Türkiye’de 3 koldan paralel devlet çalışması var. Bu ilişkiler sabote edilmeye başlandı. Sıradan lobiler değil. ABD’de Yahudi, Ermeni ve Rum lobileri stratejik ve taktik müdahale ediyorlar. Her 3’ü de Anadolu çıkışlıdır”  açıklamasını hatırlatan HDP’li Ermeniler, sonradan yumuşatılmaya çalışılan ama yalanlanmayan bu açıklamanın yanısıra; bir süre önce BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın “Biz buradan söylüyoruz. Aklınızı başına alın. Kürtler 1915’lerdeki Ermeniler değil ki katledesiniz, Kürtler 6-7 Eylül’ü yaşayan Rumlar, Yahudiler değil ki zulüm edesiniz”  sözlerini de hatırlatarak, “düzeltilip sonrasında özür dilense de, bu ayrımcı fikrin yerleşik olup olmaması konusunda ortaya soru işaretleri çıkartmaktadır” denerek kaygılar dile getirildi.  

“ Halkların birbirlerine olan güvenini sarsan, her yöne çekilebilecek bu gibi açıklamalardan vazgeçilmesi ve yapılan açıklamaların bir an önce düzeltilmesini” talep eden HDP üyeleri “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ yaşayacağımız bir ülkeyi kurmak, sistemin tüm ezilenleriyle birlikte mücadeleden geçmektedir” diyerek konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

HDP eş başkanları: “Endişeyle izlenmesini anlıyoruz”

8 tuncel ve kürkçü

Bese Hozat’ın açıklamasının ardından 9 ocak’ta HDP eş başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de parti adına bir açıklama yapmıştı. “Resmi toplumdan ve devletten, hukuken ve siyaseten dışlanan ve sıkça nefret söyleminin nesnesi kılınan Ermeni, Rum ve Yahudi kimliklerinin “paralel devlet” ile ilintilendirilmesinin halklarımız arasında endişeyle izlenmesinin nedenlerini anladıkları” vurgulanan açıklamada “bir asırdır süregiden resmi ve gayrı resmi inkâr ve imhaya karşı mücadele halindeki Kürt halkının devrimci sözcüleri de, yaşadığımız coğrafyada halkların eşitliği ve kardeşliği düşüncesini ihya edecek, mücadele ortaklığını pekiştirecek bir söylemi tercih etmelidir.” ifadesi kullanılmıştı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.