TürkiyeEkonomiKadınManşet

HDP’li Ayşe Acar Başaran: Bütçe, hem yandaşın bütçesi hem erkek bütçesi

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, TBMM Genel Kurulu‘nda (TBMM) 2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Sunulan bütçenin cinsiyet eşitliğine duyarlı bir bütçe olmadığı belirten Acar Başaran “Bu bütçe halkın bütçesi değil, bu bütçe savaşın bütçesi, rantın bütçesi, yandaşın bütçesi ama bir de bu bütçe erkek bütçesi. iz bütçelemeleri konuşurken aslında bu bütçenin de önceki yıllara benzer bir biçimde cinsiyet eşitliğine duyarlı bir bütçe olmadığının çok farkındayız” ifadelerini kullandı.

ilişkin olarak bu bütçenin de halkın bütçesi olmadığını, hem yandaşın bütçesi hem de erkek bütçesi olduğunu söyledi.

‘Kadınlara yaşlı bakımı dayatılıyor’

Konuşmasında kadınlara ev içinde hasta, yaşı bakımının da dayatıldığını vurgulayan HDP’li Milletvekili şu ifadeleri kullandı:

Zaten biz, iktidarın erkek egemen bir bakış açısına sahip olduğunu ve kadınlara -tıpkı Bakanlıkta olduğu gibi- ailenin içerisinde bir rol biçtiğini ve onun dışına çıkan kadınlara sürekli bir biçimde saldırdığını, hedef aldığını çok iyi biliyoruz. İktidarın kadın politikasının temeli, cinsiyetçi emek sömürüsüne dayanıyor, ev içi emek sömürüsü…

Şimdi, eğer bir kadın çalışacaksa da mümkün mertebe cinsiyetçiliğe dayalı, o cinsiyet rollerine bağlı olarak evin içerisinde bir çalışma yürütsün, ama toplumsal hayat içerisindeki çalışmalara katılım sağlamasın. Ve bununla beraber, şu anda iktidarın yürüttüğü politikalara göre “sosyal yardım” adı altında kadınlara evin içerisinde hasta ve yaşlı bakımı dayatılıyor ve bunlar da sanki kadınlar istihdama katılmış gibi bir biçimde rakamlara, istatistiklere ekleniyor maalesef.”

Ayşe Acar Başaran, bütçe tartışmalarının özellikle kadınların katılıma açılması gerektiğinin altını çizerek ‘Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin olabilmesi için bütçe sürecindeki tartışmalara kadın örgütlerinin mutlaka dahil edilmesi gerekir’ dedi.

‘Kız çocuklarına özel bütçe ayrılmalı’

Kız çocuklarına bütçe ayrılması gerektiğini de hatırlatan Acar Başaran “Kız çocuklarının eğitimini teşvik eden politikaların olması ve bunun için özel bir bütçenin ayrılması gerekir. Bakanlıkların ve bağlı oldukları teşkilatların cari transfer giderleri toplumsal cinsiyete duyarlı bir harcamayla gerçekleşmelidir. Ekmeği kazanan erkek etrafında örülmüş sosyal güvence çerçevesini kırmak gerekir” dedi.

7 Aralık’ta başlayan bütçe görüşmeleri, 18 Aralık tarihinde tamamlanacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.