ManşetTürkiye

HDP’den Demokrasi Tutum Belgesi: Ortak mücadele ve yönetime hazırız

0

HDP, ‘Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu’ başlıklı ‘Demokrasi Tutum Belgesi’ni açıkladı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından, Ankara Hilton Oteli’nde açıklanan deklarasyon öncesi, cezaevinde tutulan eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından bir mesaj göndererek,Türkiye siyaseti için yeni bir başlangıca fırsat sunacağına inandığım bu deklarasyona, tüm siyasi çevrelerin anlam vereceğini umuyorum” dedi.

‘Herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımız yok’

“Savaş politikaları, silah ve çatışma yöntemleri yerine, diyalog ve müzakere seçeneklerinin kendini tarihsel olarak dayattığı ve güncel olduğu aşikârdır” denilen deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı: “Bunun için Türkiye halklarının tümünün yararını ve geleceğini düşünerek herkes özveride ve fedakârlıkta bulunarak adım atmalıdır. Sorunlarımızı şiddet aracılığıyla değil; konuşarak, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek temel düsturumuzdur.”

Pervin Buldan ittifak tartışmalarıyla ilgili, “Herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz” dedi.

 

Maddeleri sırayla okuyan Eş Genel Başkanlar, parti olarak aylardır ülkenin dört bir yanında siyasi, ekonomik ve sosyal sorunları konuşmak ve çözümler üretmek için vatandaşlarla buluşmalar gerçekleştirdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Toplumun adeta nefessiz bırakıldığı, ekonomiden siyasete birçok alanda enkaz yaratıldığı bu günlerde, halkta oluşan genel beklentinin, acil bir demokratik değişim ve dönüşüm ihtiyacı ve talebi çerçevesinde geliştiğini tespit ettik.

Önümüzdeki dönemin ve seçimlerin demokratik cumhuriyetin oluşması açısından, tarihimizin en önemli dönemeçlerinden biri olarak nitelendirildiğini gördük. Bu anlamda seçimlerin yeni bir başlangıç, sorunların çözümü için demokratik yolların açılması imkânı olarak da değerlendirildiğini tespit ettik.”

HDP’nin müzakereci bir anlayışla yeni demokratik başlangıcın anahtarı işlevine sahip olduğunun geniş halk kesimleri tarafından vurgulanmasının sorumluluklarını büyüttüğüne dikkat çekilen metinde, özetle şu noktalara dikkat çekildi:

  • Bizler, parlamento seçimleri için ‘Demokrasi İttifakı’ şiarıyla; halklar ve barış ittifakı, kadın dayanışması ve ittifakı, ekoloji ittifakı anlayışı temelinde, toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadın ve gençlik hareketleri ile en geniş birlikteliği ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüşümüzü sürdürme kararlılığındayız. Bunun dışında herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz.
  • Keyfiliği ve zorbalığı kurumsallaştırıp kalıcılaştırmayı hedefleyen ve yaşadığımız çoklu krizin ve çözümsüzlüğün başlıca kaynağı olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ve bu sistemi besleyen yapıları değiştirmek istiyoruz. Amacımız, bu otoriter ve tekçi sistemin yerine güçlü demokrasinin, çoğulcu demokratik sistemin tesis edilmesini sağlamaktır.
  • Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceğinde anahtar bir role sahip olmaları nedeniyle günceldir. İsimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız.

HDP’nin tespitlerini  kapsayan geçiş süreci ilkeleri ise şu şekilde:

1. Yerelden yönetimi kapsayan güçlü demokrasi ve demokratik parlamenter sistem,
2. Yürütmenin vesayetinden kurtarılmış tarafsız ve bağımsız yargı,
3. Belediyelerden üniversitelere ve STK’lere kadar kayyım rejimi değil, halk iradesini hayata geçirecek yasal düzenlemeler,
4.Kürt sorununda, diyaloğu içeren, inkar ve bastırma siyaseti yerine Meclis zemininde demokratik çözüm,
5. Barışçıl dış politika,
6. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden geçerli hale getirilmesi, erkek şiddeti ve kadın cinayetleriyle mücadele, 
7. Ekonomide adaletin sağlanması, istihdamın artırılması, adil gelir dağılımı hedefiyle, işsizlik ve yoksulluğu ortadan kaldıracak ‘Hakça Dağıtım Programı’,
8.
Kamu yönetiminde ayrımcılığa son ve likayatın esas alınması,
9. İklim krizine karşı acil durum ilanı, çılgınca doğa ve çevre tahribatına yol açan, rant uğruna ormanları, tarım alanlarını, akarsuları tahrip eden ve ekolojik dengeyi bozan tüm projelerin, başta Kanalİstanbul olmak üzere, durdurulması; enerji, ulaşım, kentleşme ve tarım alanlarında doğa hakları odaklı yaklaşım
10. Gençlerin yaşam tercihlerine saygı duyan bir yaklaşımla, ifade özgürlüğü ve özgürce yaşayabilmeleri için önlerindeki tüm engellerin kaldırılması, 
11. Sivil, özgürlükçü, eşit yurttaşlığı esas alan, toplumsal müzakereye dayalı yeni ve demokratik bir anayasa. 

‘Ortak mücadele ve yönetime hazırız’

Eş Genel Başkanlar, HDP olarak ifade ettikleri ilkelerin yaşama geçirilmesinden yana tüm toplumsal taraflarla ve siyasi aktörlerle görüşmeye ve müzakere etmeye, birlikte yürümeye, ortak mücadeleye ve ortak yönetime hazır olduklarını kaydetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.