ManşetMedya-İnternet

HDP’den, CNN’e CNN Türk şikayeti

0

HDP, “CNN Türk sizin adınızı kullanarak evrensel basın ilkelerine aykırı davranıyor” diyerek CNN Int.’e şikayet mektubu yazdı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sayın Saruhan Oluç, CNN Int. yetkililerine bir  mektup göndererek, “Evrensel basın etiği, özgürlüğü ve ilkeleri ile bağdaşmayan yayın çizgisi”nde yayın yapıldığı gerekçesiyle eleştiriler yöneltti. Mektupta, “Sizin bu olanlardan haberiniz var mı?” diye soruldu.

42

“Bu mektubu size kurumsal olarak CNN’i yakından ilgilendirdiğini düşündüğümüz kimi gelişmeler hakkında Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu’nda grubu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına yazıyoruz” denilerek başlanan mektupta, hükümetin ‘demokratik muhalefeti susturmayı amaçladığı’ savunuldu. KHK’lerle kapatılan yayın organlarının hatırlatıldığı mektupta, “Üzülerek belirtmek isteriz ki, CNN Türk TV Kanalı da bu baskılara taviz vermemek, evrensel basın etiğine ve yayıncılık ilkelerine bağlı kalmak, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak, muhalefetin söz hakkını korumak yerine Erdoğan’ın istediği çizgide yayıncılık yapmaktadır. En temel evrensel basın etik kurallarından biri olan ‘cevap hakkı’ bile CNN Türk yetkililerince sistematik olarak görmezden gelinmektedir. Haberlerde ve tartışma programlarında en temel etik ilkeler bir yana bırakılmakta ve Erdoğan-AKP iktidarının partimize ve tüm demokratik muhalefete karşı açtığı yok edici kampanyaya yayın yoluyla destek olunmaktadır” denildi.

Oluç’un mektubunda örnek olay olarak 7 Kasım 2016 tarihinde partinin tartışıldığı bir programa, parti sözcüsü Ayhan Bilgen’in bağlanarak cevap hakkını kullanmak istemesine, “telefon bağlantısı almıyoruz” yanıtı alması gösterildi. Mektupta, “Ancak aynı programın ilerleyen dakikalarında, bir AKP milletvekili telefon ile canlı yayına bağlanarak cevap hakkını kullanmıştır. Bu tür sayısız örnek vardır” denildi.

‘SİZİN HABERİNİZ VAR MI?’

Mektubun devamında şöyle denildi: “CNN Türk TV Kanalı’nda yaşanan evrensel basın ilkelerine aykırı tüm bu uygulamalar, sizin de kurumsal kimliğiniz altında, yani CNN markasıyla yapılmaktadır. Habercilik alanında dünya çapında haklı bir isme sahip kurumunuzun yetkililerine sormak istiyoruz: Evrensel basın etik ilkelerinin açıkça çiğnendiğinden haberdar mısınız? Haberdar iseniz, bu uygulamaları onaylıyor musunuz? Bu tür bir anlayışı siz yayın yaptığınız uluslararası veya ulusal diğer yayınlarınızda uyguluyor musunuz? Sizlerden ricamız, sizin adınızla yayıncılık yapan CNN Türk’ün evrensel basın etiği, özgürlüğü ve ilkeleri ile bağdaşmayan bu çizgisi hakkında düşündüklerinizi bizlere ve kamuoyuna açıklamanızdır.”

 

(Gazete Duvar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.