ManşetTürkiye

HDP Zergelê Heyeti’nin raporu: Kamp değil sivil yerleşim olan bir köy

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, TSK’nın Kandil’de Zergele köyünü bombalamasının ardından bölgeye giderek hazırladığı raporu açıkladı. “Zergele, PKK kampı değil, sivil bir yerleşim. Açıklananın aksine Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimini bombardımanın ardından bilgilendirdi.”

Zergelê Köyü’nün Kandil Bölgesinde vadi içerisinde ana karayolunun ve oradan geçen çayın ikiye böldüğü, onlarca yıldır yaşamın devam ettiği sivil bir yerleşim birimi olduğunu belirten heyet, köyün kamp olarak lanse edilmesinden duyulan rahatsızlığın bölgedeki herkes tarafından gündeme getirildiğini ifade etti.

51

Bianet’in haberine göre raporda, köyün en az 37 betonarme ev, cami, belediye binası, okul, onlarca ahırdan oluşan sivil bir yerleşim birimi olduğunun teyit edildiği de ifade edildi. Ayrıca Türkiye kamuoyuna PKK kampı olarak lanse edilen Kandil’in de içerisinde yüze yakın sivil yerleşim birimi olan köy ve mezra bulunduran bir coğrafya olduğu belirtildi.

Raporun tam metnine bianet üzerinden erişim mümkün.

Öldürülenlerin tümünün sivil ve silahsız insanlar olduğunun belirtildiği rapordan satırbaşları şöyle:

* Hava saldırısından sağ kurtulan yaralıların tümünün Zergelê Köyü sakinleri olduğu, yaşadıkları topraklarda tarım, hayvancılık ve ticaretle uğraşan sivil vatandaş oldukları tespit edildi.

* Bombardıman sırasında yedi evin, iki aracın ve bir ahırın tamamen yerle bir edildiği görüldü.

* Sağ kurtulan yerleşik halkın tanıklıklarına göre, saldırı gününden bir iki gün öncesinde insansız hava araçlarıyla kapsamlı keşifler yapıldığı aktarıldı.

* Yerel halk, saat 04:00’te ilk saldırının başladığı, 06:00’ya kadar belirli aralıklarla en az üç kez bombardıman yapıldığı ve bu esnada insansız hava araçlarının da keşifler yoluyla saldırıyı yönlendirdiklerini anlattı.

* 70 yaşındaki Ayşe Ahmed Mustafa, ilk bombardımanda yerle bir olan evinde hayatını kaybetti.

* İkinci saldırıda, enkaz altında kalan Ayşe Ahmed Mustafa’yı kurtarma çabasında olan Heybet Resul Muhammed Emin (60), Karox Muhammed Emin Hıdır, Abdulkadir Ebubekir Ali ve Necip Abdullah da yaşamını yitirdi.

* İkinci saldırı sonrası oluşan enkazın altındaki insanları kurtarma çabasını sürdürürken gerçekleşen üçüncü bombardıman da ise Sema Rustem, Xabat isimli kişi ve köye kız kardeşini kurtarmak için giden Bukriskan muhtarı Salih Resul Mehmed Emin hayatını kaybetti.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.