ManşetTürkiye

Seçime girme yeterliliğine sahip parti sayısı 27 oldu

0

2023 Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimler için seçime girme yeterliliğine sahip parti sayısı, Adalet Partisi, Memleket Partisi ve Türkiye Değişim Partisi‘nin de listeye eklenmesiyle 27’ye yükseldi.

Diğer partilere göre yeni kurulan Ümit Özdağ’ın liderliğindeki Zafer Partisi ve Ayhan Bilgen liderliğindeki Türkiye’nin Sesi Partisi ise seçime girme yeterliliğini almadı.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu kapsamında siyasi partilerin seçime girebilmeleri, seçimlerden en az altı ay önce illerin yarısında teşkilat kurmaları, büyük kongrelerini yapmış olmaları veya TBMM‘de gruplarının bulunması gerekiyor.

Kanun uyarınca seçime girme yeterliliği alan partileri belirlemek ve ilan etmek Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) görevi.

Son eklenen üç partiyle beraber Mayıs 2022 itibariyle seçime katılma yeterliliği gösteren partiler şöyle oldu:

Adalet Partisi, AK Parti, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi.

Yeşiller Partisi hala belge bekliyor

Tüm nitelikleri taşıdığı ve belgelerini teslim ederek başvuruda bulunduğu halde bir seneden uzun zamandır İçişleri Bakanlığı’ndan gerekli olur belgesini alamayan Yeşiller Partisi ise seçime katılamıyor.

21 Eylül 2020’de kuruluşlarını bildirmek amacıyla Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim eden Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı “alındı belgesi” vermediği için parti tüzel kişiliği kazanamıyor.

İlgili haber: Yeşiller Partisi’nin kuruluşunu engelleyen İçişleri Bakanlığı’ndan adaletsizlik sarmalı

Telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme taleplerinin, CİMER üzerinden yapılan başvurunun ve resmi yazışmaların yanıtsız kalmasının ardından Yeşiller Partisi, durumu yargıya taşımış, imza kampanyası başlatmıştı.

İlgili haber: Kuruluşları dokuz aydır hukuksuz şekilde engellenen Yeşiller Partisi kampanya başlattı
İlgili haber: Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun engellenmesi Meclis gündeminde

Daha sonra Bakanlık, partinin ilk gün verilmesi gereken “alındı” belgesini alamaması ile ilgili süreci yargıya taşımasını gerekçe göstererek kuruluşunu beklettiklerini söylemiş, böylece partinin kuruluşunun hukuka aykırı ve keyfi bir şekilde engellendiği Bakanlık tarafından doğrulanmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.