Hayvan HaklarıManşet

[Hayvan hakları yasası nerede?] Mogan Gölü’ndeki flamingo avcılar tarafından öldürüldü

0

Ankara’da kuşların göç yolu üzerinde bulunan ve her yıl yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Mogan Gölü‘nde avcılar bir flamingoyu göğsünden vurarak öldürdü.

Flamingonun cansız bedenini bölgede kuşları kayıt altına alan doğa fotoğrafçıları buldu.  Fotoğraf muhabiri Alperen Kaya, “Böylesine değerli bir kuş cennetinde avcıların kuşları hedef alması akıl alır gibi değil. Bu kuşları silahla, tüfekle vuran, bunu yapan insan olamaz” tepkisini gösterdi.

‘Vicdanı olan bunu yapmaz’

Ankara’da 327 farklı kuş türünün tespit edildiğini dile getiren Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Ornitolog Dr. Arzu Gürsoy Ergen, flamingoların iri yapıları ve görselliği ile bu kuşlar arasında ‘Bayrak tür’ olduğunu belirtti. Hürriyet gazetesinden Rıza Özel’in haberine göre Gürsoy-Ergen, şunları söyledi:

Sulak alanları kaybettikçe yaşam alanları daraldığı için çevremizdeki kuşların nüfusu azalıyor. Ankara yüzlerce türe ev sahipliği yapıyor. Genel olarak maalesef avcılıkla ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bilinçli avcıların yanı sıra bilinçsiz avcılar da var. En önemlisi bu dönemde avcılık yasak. Hiçbir şekilde hiçbir kuşa silah doğrultmak doğru olmadığı gibi zaten yasak. Hele ki flamingo zaten zararsız bir kuş. Vicdanı olan böyle bir güzelliğe silah doğrultmaz. Ama maalesef göç yollarındaki kuşların yuvası göllerde yoğun insan aktivitesi görülüyor.


‘Hayvan hakları yasası çıkmalı’

Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayatı Fotoğrafçıları Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz de “Ankara ve çevresi kuş fotoğrafçıları için Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri. Doğa fotoğrafçıları, birçok farklı türü bu çevrede görüp fotoğraflayarak ölümsüzleştirme şansı buluyor. Ama bakıyorsunuz birileri de bu canlıları öldürmeye çalışıyor” dedi.

Gürbüz “Hiçbir kişiye zararı olmayan hatta ekosisteme birçok faydası olan bir hayvanı öldürerek kim nasıl bir haz alabilir? Bir an önce hayvan hakları yasasının çıkarılmasını ve bunu yapanların en ağır cezalarla bedel ödemesini diliyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.