Hayvan HaklarıManşetTürkiye

[Hayvan hakları yasası nerede?] 16 köpeği öldüren üç sanık için 10’ar yıl hapis ve para cezası istendi

0

Ankara Batıkent‘te 16 sokak köpeğini zehirle öldürdükleri için yargılanan üç kişi sahipli hayvanı öldürmek suretiyle mala zarar verme ve çevreyi kasten kirletmek suçlamalarıyla 10’ar yıl hapisle 15 bin TL adli para cezası aldı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar Musa Devran ve Aydın Gölge ile müşteki sıfatıyla Buket Özgünlü katılırken, sanık ve müdahil avukatları da katıldı. Sanıklardan Levent Özcan ise rahatsızlığını öne sürerek duruşmaya katılmadı.

AA‘nin haberine göre, Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin avukatları da duruşmada yer aldı.

Köpekleri katlettiğini itiraf etti

Mahkeme Başkanı Yaşar Sezikli, Aydın Gölge’nin köpekleri öldürdüğünü kabul ettiğine ilişkin bir dizi mesajı duruşmada okudu.

Sezikli, tanık olarak çağrılan Makbule K.‘nin konuyla ilgili dilekçe verdiğini belirterek sanıklardan Aydın Gölge tarafından da tehdit edildiğine dair mesajları da ekinde sunduğunu söyledi.

Fail Gölge’ye mesajlar sorulduğunda, köpekleri kendisinin öldürdüğünü söyleyerek itirafta bulunmak istediğini ve diğer sanıkların bundan haberdar olmadığını ileri sürdü.

Gölge, daha önce köpekler tarafından saldırıya uğradığı için zehirlediğini iddia etti.

‘Sanık suçu üstleniyor’

Gölge, Başkan Sezikli’nin suçu üstlenip üstlenmediğiyle ilgili sorusuna suçu üstlenmediğini söyledi. Gölge’ye şimdiye kadar köpekleri öldürdüğünü neden söylemediği sorusuna ise Makbule K.’nin önceki celsenin ardından kendisinden ayrılmak istediğini ve bu konuyla ilgili konuşurken köpekleri öldürdüğünden bahsettiğini ileri sürdü.

Müdahil avukatlarından Ezgi Koç ise yeni beyanları kabul etmediklerini belirtip “Sanık suçu üstleniyor” dedi.

Diğer sanık Musa Devran, Gölge’nin etlerin zehirli olduğunu söylemediğini iddia etti.

Duruşmada olayla ilgili üç güvenlik kamerası görüntüsü izletildi. Görüntülerde Devran ve Gölge’nin çevrelerinde köpeklerin bulunduğu gözlendi.

Sanık Devran’a, Gölge ile birlikte hareket ettiğinin görüldüğü hatırlatıldı. Ancak, Devran etleri Aydın Gölge’nin verdiğini vurguladı.

Sanıkların cezalandırılması istendi

Müdahil Buket Özgünlü’nün avukatı Tuğba Gürsoy, sanıkların suçu işlediklerinin sabit olduğunu, toplum aleyhine işlenmiş bu suça üst sınırdan ceza verilmesini istediklerini söyledi.

Diğer müdahil avukatlar da sanıkların cezalandırılması istedi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, sanıkların “iştirak halinde sahipli hayvanı öldürmek suretiyle mala zarar verme” ve “iştirak halinde çevreyi kasten kirletmek” suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Sanıklardan Devran, esas hakkındaki savunmasında beraatını isterken, Gölge de “Pişmanım” dedi.

Heyetçe yaptıkları müzakere sonrasında Mahkeme Başkanı Yaşar Sezikli, sanıkların “sahipli hayvanı öldürmek suretiyle mala zarar verme” suçundan ikişer, çevreyi kasten kirletmek” suçundan da kullanılan zehrin niteliği, olay yerinin park alanı olması, çocukların da burada oynaması gibi unsurları dikkate alarak sekizer yıl hapis ile 15’er bin lira adli para cezasına çarptırıldıklarını açıkladı. Ayrıca, Sezikli sanıkların tutuklanmasına da karar verildiğini söyledi.

Duruşmada hazır bulunmayan sanık Levent Özcan hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararının çıkarılmasına karar verildi.

İddianamede, sanıkların üçü müşteki Özgünlü’ye ait olan 16 köpeği, metomil maddesi içeren böcek ilacına batırılmış tavuk etiyle öldürdükleri belirtiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.