Hayvan HaklarıManşet

Hayvan Hakları İzleme Merkezi: İki ayda 2672 hayvan öldürüldü

0

Hayvan Hakları İzleme Merkezi’nin (HAKİM) raporuna göre, Ocak ve Şubat aylarında en az 2 bin 672 hayvan öldürüldü. HAKİM temsilcileri, “Bu sayısal verilere abluka ve çatışma altında olan savaş bölgelerinde yaşamını yitiren yüzlerce hayvanı dâhil edememiş olsak da savaş bölgesini ziyaretlerimiz sonucunda sayısız hayvanın yaşamını yitirdiğine tanık olduk” dedi.

32

Sivil Düşün AB Programı tarafından desteklenen ve Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) tarafından yürütülen HAKİM, Türkiye’de ilk defa hayvan hakları ihlallerini raporladı.

Bianet’den Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre Raporlamanın amacı, hayvanlara yönelik şiddetin “münferit” olaylar ve sadece “sapkın” insanların kötü niyetli fiilleri olmadığını, bu suçların aslında oldukça ve rutin olarak işlendiğini göstermek.

33

Raporun açıklandığı toplantıda hayvan hakları savunucuları, sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların yaşandığı Mardin ve Sur ziyaretlerinden gözlemlerini de aktardı.

Yeryüzüne Özgürlük aktivisti Özge Özgüner’in Sur’a gittiğinde çektiği video da toplantıda gösterildi.

HAKİM, Ocak ve Şubat ayında en az 2 bin 672 hayvana yönelik yaşam hakkı ihlali raporladı. Raporlanan vakalar toplu zehirleme, kesici ve delici maddelerle ve ateşli silahla öldürme, iple boğma, boyun kırma, balık ağına takılarak boğulmaya sebebiyet verme; sert cisimle şiddet uygulayarak öldürme, linç edip yüksek bir yerden atma ve ihmal nedeniyle ölümleri kapsıyor.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Hülya Yalçın tüm bu ihlallerle mücadele etmek için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun çok yetersiz olduğunu vurguladı. Toplumun hayvanlara yönelik ihlalleri kanıksadığını ve haksızlık olarak görmediğini belirtti.

Raporda, mezbahalarda, balıkçılıkta, barınaklarda, hayvanat bahçelerinde, şirketlerin ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında, eğitimlerde kayıtlı ve kayıtdışı olarak çok sayıda hayvanın öldürüldüğü de hatırlatıldı.

TÜİK verilerine göre, sadece 2015’de 3 milyon 765 bin 077 sığır, 1391 manda, 5 milyon 8 bin 411 koyun ve 1 milyon 999 bin 241 keçi olmak üzere toplam 10 milyon 774 bin 120 sığır, manda, koyun ve keçi öldürüldü.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.