Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşetRöportajVideoYeşil Gazete TV

Havrita: Sokakta yaşayan hayvanlara nefreti kimler, neden organize ediyor?

0

Sokakta yaşayan köpeklerin hayatına kast eden nefret propagandası, hem hayvanların hem de insanların fişlendiği Havrita isimli uygulama ile yeniden alevlendirildi. Uygulamada hedef gösterilen hayvanların bir kısmı zehirlenerek öldürüldü, onlara bakım veren gönüllüler ev adreslerine kadar fişlendi.

Kamuoyundan büyük tepki toplayan uygulamaya ilk erişim engeli KVKK kapsamında verildi, ardından Antalya Barosu‘nun yaptığı başvuru ile ‘nefret suçu’ ve tehdit oluşturabileceği için geçici olarak kapatıldı.

Ancak bir süredir hem sokakta yaşayan köpekleri hem de onlara bakım veren gönüllüleri hedef alan sosyal medya hesapları ve oluşumların faaliyetleri hız kesmeden sürüyor. Yerel hayvan koruma görevlisi Güliz Gündüz ile, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Aralık 2021’de belediyelere hukuksuzca ‘köpeklerin toplatılması’ talimatını vermesinden Havrita’ya kadar yaşadığımız süreci ve bu nefret suçlarına ortak olan aktörleri canlı yayında konuştuk.

Başıboş Köpek Sorunu Platformu, Güvenli Sokaklar Derneği gibi oluşumların hikayesini anlatan Gündüz, bu platformlardaki sözcülerin hayvanlara ve onları korumaya çalışanlara uygulanan şiddete çeşitli şekillerde alkış tuttuğunu hatırlattı:

“Sokakları çocuklar, insanlar için ‘güvenli’ hale getirmeye çalışıyorlarmış. Köpek beslediği için bir kadını döven işletme sahibine ‘ellerinize sağlık’ diye yorumlar attınız. Bu konu yüzünden İzmir‘de üç kişilik bir aile katledildi. Siz mi insan düşünüyorsunuz?”

Gündüz’ün bu nefret söylemlerinin nasıl hem insanların hem de hayvanların ölümüne sebep olduğunu açıkladığı yayında, toplumda yaratılmaya çalışılan ‘hayvanseverler ve hayvan düşmanları’ ikiliğine ve konunun makul bir tartışma zemininden çıkarılarak kaosa evrildiğine de dikkat çekildi.

Köylerden, mahallelerden başlanarak ülke genelinde kısırlaştırma seferberliğine ve üretimin durdurulmasına vurgu yapan Gündüz, “Sokak hayvanlarıyla övünen ‘hayvansever Türkiye’ bu kutuplaşmanın ardından eskiye dönebilir mi?” sorusuna şu  cevabı verdi:

“Sanmayalım ki bu insanlar çoğunlukta. O kadar çok medya gücü ve fake hesapları var ki güçlü görünüyorlar. Bunların hepsi maddi imkanlarla yapılan şeyler. Bu kesilince, medya gücü gidince, nefret suçları cezasız kalmadıkça, belediyeler de ceza kapsamına alınınca ortalık sütliman olacak.”

You may also like

Comments

Comments are closed.