Hayvan HaklarıManşet

Havrita’ya erişim engellendi: Sorumlular yargılansın

0

Sokakta yaşayan köpekleri ve onları besleyen insanları hedef gösteren Havrita uygulaması Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği‘nin kararıyla erişime engellendi.

Hak savunucularını ayağa kaldıran uygulamada Türkiye’nin her yerinden köpekler, yaşadıkları yerde fotoğraflarıyla birlikte ‘başıboş köpek’ olarak fişlenerek hedef gösterilmiş, onlara bakım veren insanların adresleri paylaşılarak hakaretler yazılmıştı.

Aylardır “Başıboş Köpek Sorunu”, “Güvenli Sokaklar” gibi sosyal medya hesapları ve birtakım kişiler ve sahte hesaplar aracılığıyla sokak hayvanlarına yönelik nefret propogandası yapıldığının altını çizen Barolari bugün uygulamanın erişime engellenmesi için başvuru yapılacağını açıklamıştı.

Hayvan hakkı örgütleri ve vatandaşlar, uygulamayı kamu düzenini bozma ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefetten şikayet etmiş,  uygulamada yerleri işaretlenen hayvanların katledildiğine dair ihbarlar sonrasında vatandaşlar, belediye ve dernekler yaşadıkları bölgede işaretlenen hayvana sahip çıkma konusunda harekete geçmişti.

Hayvan düşmanlığının empoze edildiğini söyleyen belirten İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi “Toplum bir anda ‘hayvansever’ ve ‘hayvan düşmanı’ diye ikiye bölündü” diyerek şöyle devam etmişti:

“Havrita sokakta köpek istemeyen, hayvanların toplatılıp öldürülmesini isteyen kişilerin oluşturduğu bir uygulamadır. Sokakta görülen köpeklerin işaretlenmesini istiyorlar. Her yerden işaretlemeler yapılıyor. Bu işaretlemeler iyi niyetli değil çünkü işaretlenen yerde aynı gün ya da ertesi gün köpek öldürme vakaları duyuyoruz. Bize bu yönde ihbarlar geliyor. Bakıyoruz uygulamada işaretlenmiş yer mi diye evet öyle olduğunu görüyoruz.”

Sosyal medyada uygulamaya tepki gösteren kamuoyu, sitenin ve uygulamanın tamamen kapatılmasını ve nefret propogandası yaparak hayvanların ve insanların yaşamını tehdit edenlerin yargı önüne çıkmasını istiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.