EkolojiManşet

Hasankeyf Küresel Eylem Günü’ne çağrı

0

Ilısu Barajı’nın 10 Haziran’da su tutmaya başlamasıyla sular altında kalacak Hasankeyf için, bu yıl üçüncüsü yapılacak Küresel Eylem Günü’ne çağrı yapıldı.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle, sular altında kalacak Hasankeyf ve Dicle Vadisi için Küresel Eylem Günü’ne çağrı yaptı. Yapılan resmi açıklamalara göre 10 Haziran’da Ilısu Barajı’nda su tutmaya başlanacak. Ekim ayında ise suni göllerin sularının Hasankeyf’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Bölgede yaklaşık 200 yerleşim yeri de sular altında kalacak.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin bu yıl 3’üncüsü yapılacak olan ‘Hasankeyf Küresel Eylem Günü’ için yaptığı çağrıda şu ifadeler kullanıldı:  “Daha önce 1 ve 2’ncisi yapılan Hasankeyf Küresel Eylem Günü’nün 3’üncüsü, 7-8 Haziran’da dünyanın farklı yerlerinde eylem ve etkinlikler yapılacaktır. 10 Haziran’da suyun tutulmasına karşı, Hasankeyf’in yaşaması ve Dicle Nehri’nin özgür akması için bütün kurumları, STK’ları, örgütleri 7-8 Haziran’da sözünü söylemeye ve bu yıkıma karşı ses olmaya davet ediyoruz.”

 “Çok boyutlu yıkımlara neden olacak”

9 yıllık inşaatın  sonuna gelindiği belirtilen açıklamada, “Sınır aşan sulardan olan Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı sadece bölge halkı ve Türkiye halklarına yıkım getirmeyecek, Irak ve Suriye haklarına da büyük bir yıkıma neden olacaktır” denildi.

Açıklamada, baraj ile birlikte binlerce yıllık ekosistemin bozulacağı; sosyal ekonomik ve kültürel yıkıma neden olacağı kaydedildi.

İlk yerleşimin M.Ö. 10.000’li yıllara uzandığı Hasankeyf, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri. 20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu. Bölge, kireç taşından kayalara oyulmuş evleri, Neolitik dönemden kalma mağaraları, Roma döneminden bir kaleyi, Artuklular ve Osmanlı zamanından yapıları barındırıyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.