GündemManşetYerel

Hasankeyf çarşısında yıkım da sürüyor direniş de

0

12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf‘te, 610 yıllık Er-Rızk Camii’nin “taşınması” için tarihi çarşının esnafına verilen süre 3 Kasım 2019 Pazar günü doldu. Tarihi çarşı kepçe ve dozerlerle yıkımına başlandı. Yıkımı kaydeden esnaf “Hasankeyf’i koruyoruz dedikleri budur” diye tepki gösterdi.

‘Bazı esnafa yeni yerleşim alanında yer verilmedi’

Bölgede yaşayan gazeteci Mehmet Kızmaz, bianet’e şu bilgileri verdi: “Şu an bölgede yıkım da devam ediyor, esnafın direnişi de. Yaklaşık 50 dükkânı bulunan tarihi çarşı da gidenler oldu ancak yeni yerleşim alanında yer verilmediği için kalanlar da var. Kalanlar son ana kadar direneceklerini söylüyorlar. Bazı esnaf, Hasankeyf’te yaşamış olmasına rağmen sanırım evli olmadıkları için bölgeden sayılmadılar ve onlara yeri alanda yer verilmedi, dükkân verilmedi. Bu esnaflar da direniyor.

‘Medya manipülasyon yapıyor’

“Yıkıma kamuoyundan yoğun bir tepki geldi.  Bunun üzerine, zaten tarihi nokta olan bir alanda daha önce bulunmuş  olan Selçuklu eserlerini yeni bulunmuş gibi lanse ettiler. Oysa bu eserler zaten vardı. Sanki yıkımla ortaya çıkmış gibi yaydılar.

“Bir de kütüphane yapıyoruz diye yayılıyorlar. İnsan sayısı az yine de bölgeye kütüphaneye yapıyoruz diye duyuruyorlar. Oysa bölge insanı bu politikalarla göç ettirdiler. Sonra da insan yok yine de kütüphane yapıyoruz diyorlar. Medyanın yoğun bir manipülasyonu altındayız. Bu nedenle doğru bilgilerin yayılmasına önem veriyoruz.”

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.