DünyaManşet

Hamburg’da G-20 zirvesine protestolar damga vuruyor

0

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen ve dünyanın en zengin 20 ülke liderinin katıldığı G-20 zirvesi kitlesel protestolar eşliğinde sürüyor.

Önceki akşam başlayan ve dün gün boyu süren gösteriler nedeniyle bazı devlet liderleri ve heyetleri Hamburg Fuar Alanı’ndaki zirveye yaklaşık 1 saat gecikmeli gidebildi. Zirve karşıtı göstericiler şehir merkezinde heyetlerin geçtiği bazı kavşakları bloke ederek geçişi engelledi. Polis, ‘barikatları kaldırın’ çağrısına uymayan küreselleşme karşıtı göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Görgü tanıkları, kentin lüks semti Elbchaussee Caddesi’nde 25-30 aracın kundaklandığını aktardı. Gösteriler daha çok Altona ve Liman bölgesinde yoğunlaştı.

Çevre örgütü Greenpeace kentte uzaktan kumandalı 5 metre yüksekliğinde bir balon uçurdu. Balonun üzerine ‘Planet Earth first’ (Önce Dünya gelir) yazıldı.

Hamburg kent merkezi zirve güvenliği nedeniyle tamamen trafiğe kapatıldı. Gün boyunca kentte sadece polis sirenleri ve helikopter sesleri duyuldu.

G- 20 karşıtı göstericilerin dün öğleden sonraki hedefi ise akşam G-20 liderlerine konser verilen Elbphilharmonie Konser Salonu’nun çevresi oldu. Binlerce gösterici liderlerin gelişini engellemek için bölgeye yaklaşmaya çalıştı. Polise eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık verdi. Bir grup eylemci ise botlarla nehir üzerinden konser salonuna sızmaya çalıştı.

20 bin polisin görevlendirildiği Hamburg’da farklı noktalarda toplam 100 bin kişinin eylem yaptığı tahmin ediliyor. Polis, 100 bin eylemciden 8 bininin şiddet kullanmaya meyilli olduğunu ifade etti. Olaylarda 159 polis yaralandı. Yaralanan eylemcilerin sayısı ise netleşmedi. 45 eylemci gözaltına alındı, 12 kişi tutuklandı. Hamburg polisinin ‘yardım’ talebi üzerine Baden Württemberg’den 200 polis takviyesi yapıldı.

Otonomların Schanzenviertel’deki merkezi sayılan ve 1989’dan bu yana işgal edilen Rota Flora adlı tiyatronun önünde yanan barikatlar oluşturulduğu kaydedildi. Semtte çatışmaların sürdüğünü duyuran Reuters, polisin tazyikli su ile Pferdemarkt’taki kavşağı bloke eden otonomlara müdahale ettiğini aktardı.

Protestocular, dünya liderlerine yönelik düzenledikleri eylemlere “cehenneme hoşgeldiniz” adını verdi. Hamburg’un Balık Pazarı’nda G-20 zirvesini protesto için toplanarak yürüyüşe geçen 13 bin göstericinin önü daha yürüyüşün hemen başında zırhlı polis araçlarının desteğinde polis tarafından kesildi. Polis, kortej içinde yüzlerini kapatan “Siyah Blok” adlı grubun üyelerini ayırmak isteyince içlerinden biri polise şişe fırlattı. Gösteriyi izleyen basın mensupları da şişe fırlatan muhtemelen içkili bir göstericinin kendi arkadaşları tarafından etkisiz hale getirilmesine karşın polisin yürüyüş yoluna saldırmasını provokasyon olarak değerlendirdiler.

Protestoculardan bazıları da “Başka bir dünya mümkün” sloganının yazılı olduğu bir pankartla yürüyüş yaptı.

Almanya Başbakanı Merkel gösterilerde şiddet kullanılması ve otomobillerin ateşe verilmesini sert şekilde eleştirdi. Merkel gösteri özgürlüğünün bir hak olduğunu, ancak şiddetin asla kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Perşembe akşamından başlayan gösteriler dün artmakla birlikte asıl dev eylemin bu sabah gerçekleştirilmesi bekleniyor.

( Hürriyet, DW, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.