Dünya

Hamas ve El Fetih anlaşması Kahire’de imzalanıyor

0

Filistinli rakip gruplar Hamas ve El Fetih’in liderlerinin geçen hafta varılan uzlaşmaya ilişkin anlaşmayı bugün Kahire’de imzalamaları bekleniyor.

Anlaşma, dört yıl önce önce Hamas’ın Gazze’de seçimi kazanmasından sonra başlayan ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışmanın giderilmesini hedefliyor.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından geçici hükümet kurma çalışmaları başlayacak ve bu geçici hükümet Filistin’i yeni seçimlere taşıyacak.

Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki baskın güç olan El Fetih ile İslami kanattan Hamas hareketleri arasındaki rekabet 2005 yılında silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

İlerleyen yıllarda, iki partinin koalisyon hükümeti ile bölgeyi yönetme girişimleri de başarısızlıkla sonuçlandı ve Gazze Şeridi ile Batı Şeria yönetimleri 2007 yılında birbirinden fiilen koptu.

Bu durum hem bölgedeki istikrarı sarstı, hem de Filistin devleti kurulması beklentilerini zora soktu.

Bir yıl içinde seçim

Anlaşmanın Mısır’ın arabuluculuğunda sağlandığı açıklandı.

Ancak tarafların güvenlik kuvvetlerini kimin denetleyeceği gibi kilit konularda nasıl bir düzenlemeye vardığı açıklık kazanmadı.

Filistin yönetimindeki siyasi kriz, seçim takvimlerini sekteye uğratmıştı.

İşlemeyen seçim takvimi

El Fetih denetimindeki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ertelenen yerel seçimleri 9 Temmuz’da düzenleyeceğini duyurmuştu.

Gazze Şeridi’nde seçimi reddeden Hamas’ın şimdi tavrını değiştirmesi bekleniyor.

Filistin topraklarında da 2006’dan bu yana seçim düzenlenmedi. Son seçimi ise Hamas hareketi açık bir farkla kazanmıştı.

2007’den itibaren işlemez hale gelen parlamentonun görev süresi geçen yıl, Filistin lideri Mahmud Abbas’ınki ise 2009’da dolmuştu.

Ancak bunlar için de seçime gidilemedi. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.