ManşetTürkiyeUncategorized

Halfeti’de gözaltında işkence: Çok sayıda kişinin kol ve bacakları kırıldı

0

Urfa Barosu, Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan 60 kişiye emniyette işkence yapıldığını ve birçok kişinin bedeninde kırıklar oluştuğunu açıkladı.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde, geçtiğimiz Cumartesi günü  yaşanan çatışmada, 1 özel harekat komiser yardımcısı ve HPG’li oldukları iddia edilen 2 kişi hayatını kaybetti, iki polis yaralandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, olayın ardından mahalleye giriş çıkışlar yasaklandı ve F. A. adlı kişinin evine gece saat 02.00 sıralarında asker ve polis tarafından operasyon düzenlendi. Haberde, evin içine el bombası atıldığı ve PKK’li olduğu söylenen iki kişinin öldürüldüğü, cenazelerin dışarı çıkarıldığı ve sonrası evin ateşe verildiği ifade edildi. Çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde düzenlenen ev baskınlarında, 60’ı aşkın kişi gözaltına alınarak Urfa Emniyet Müdürlüğü, TEM Şubesi’ne götürüldü.

Urfa Barosu, emniyette yapılan işkencelerin ve avukatların müvekkilleriyle yapmak istediği görüşmelerin engellenmesine tepki göstererek, bu uygulamalara son verilmezse CMK sitemini kapatacaklarını belirtildi. Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştü. Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi de, olayla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gözaltına alınanların işkence gördüğünü ve buna dair somut emareler olduğunu belirtti. Gözaltına alınanlar arasında çocukların da olduğu bilgisi verildi. Açıklamada, işkence ihbarlarıyla ilgili Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na çağrı yapıldı.

Müvekkilleriyle görüşmelerine getirilen sınırlamaların yasalara aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, gözaltına alınanların kelepçelendikten sonra yüzüstü şekilde yere yatırıldığını gösteren bir fotoğraf paylaşan merkez, fotoğrafın Bozova Jandarma Karakolu’nda çekildiğini belirtti.

‘Hastaneye götürülmüyorlar’

Bozova ilçesinden gözaltına alınanların tamamının vücutlarında kırıklar olduğu ancak buna rağmen hastaneye götürülmedikleri; 24 saatlik avukat kısıtlama kararının bitmesine rağmen birçok avukatın müvekkiliyle görüştürülmediği de öğrenildi. Avukatlar, müvekkillerinin tanınmayacak durumda olduğunu kimisinin dişleri, kimisinin kafa kısmında kırık olduğu ve kanlar içinde kaldığını yine bacağında problem olanların da yürüyemediklerini belirtiyor.

Mahalle hala ablukada

Öte yandan çatışmanın yaşandığı Dergili Mahallesi’ndeki ablukası da bölgedeki operasyon da devam ediyor. İlçenin Dergili, Sırataşlar, Kosarda ve Kantarma kırsalında ise askeri hareketlilik devam ediyor. Mahalleye giriş ve çıkışlar sağlanmazken, ilçeye ise giriş ve çıkışların kontrollü şekilde yapıldığı belirtildi.

Sosyal medya kullanıcıları #HalfetideNelerOluyor diye seslenirken Halkların Demokratik (HDP) Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Artık işkenceyi gizleme gereği bile duymuyorlar. Bu görüntü nerede olsa İçişleri Bakanı bir dakika görevde kalmaz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.