Doğa MücadelesiDünyaManşet

HAKİM, Stece Cutts’ın ‘Hastalık Sarmalı’ isimli animasyonunu türkçe dublajla yayımladı

0

Hayvan Hakları İzleme Komitesi, (HAKİM) ünlü sanatçı Steve Cutts’ın For The Animals’ın bilimsel bürosu olan Nicolaas G. Pierson Vakfı için yaptığı “A viral spiral” (hastalık sarmalı) isimli animasyonu türkçe dublaj ekleyerek yayımladı.

Animasyon, salgın hastalıkların doğaya ve hayvanlara olan insan davranışlarıyla ilişkisini ortaya çıkarırken, kontrol edilmiş veriler ve bilimsel olarak desteklenen bilgilere de yer veriyor.

Salgın hastalıkların doğaya ve hayvanlara olan davranışlarımızla ilişkisini açığa çıkaran animasyon, kontrol edilmiş verilerden ve bilimsel olarak desteklenen bilgilerden oluşuyor.

’10 milyon kişinin ölümüne neden olabilir’

HAKİM, şimdi harekete geçilmezse ilaca dirençli hastalıkların 2050 yılında her sene 10 milyon ölüme neden olabileceğinin altını çizerek, animasyonda yer alan bazı önemli bilgileri şöyle sıraladı:

Bitkiler yeryüzündeki hayatın  yüzde 82’sini, bakteriler yüzde 13’ünü geriye kalan her şey yüzde 5’ini oluşturuyor. Ve biz insanlar, yeryüzündeki yaşamın yalnızca yüzde 0,01’ini oluşturuyoruz.

Bu yüzde 0,01, yabandaki tüm memelilerin yüzde 80’inden fazlasını yok etti. Yabandaki yaşam popülasyonlarını yüzde 60 oranında azalttı.

Yaban hayatındaki türler yok olurken, yeryüzündeki memelilerin yüzde 60’ını çiftliklerdeki hayvanlar oluşuyor.

Hayvancılık, ormansızlaşma ve yaban hayvanı ticareti, biyoçeşitlilik kaybına yol açarken patojenlerin yayılma riskini de artırıyor.

İnsanlara sıçrarsa pandemiye sebep olabilecek sayısız hastalık var. Bugüne kadar kuş gribi, domuz gribi, H5N8 ve H9N2 virüsleri hayvanlardan insanlara bulaştı ve pek çok insanın ölümüne sebep oldu.

Şimdi harekete geçmezsek ilaca dirençli hastalıklar 2050 yılına geldiğimizde, her sene 10 milyon ölüme neden olabilir.”

‘Harekete geçilmeli’

Animasyon, gelecekte yaşanabilecek pandemileri ve doğanın tahribatını engellemek için acil önlemler alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Çözümün ise ormansızlaştırmayı durdurmak, yaban hayvanı ticaretini yasamak, hayvan “eti” ve diğer hayvansalların tüketimine son vermekte olduğunu kaydederek, herkese harekete geçmek için çağrıda bulundu.

HAKİM de animasyonun sonunda adil bir dünya için kişileri değişmeye, hissedebilen canlılar olan hayvanların ve doğanın kurtuluşu için mücadeleye katılmaya davet etti.

Party For The Animals’ın 500 bin imzaya ulaşıldığında farklı hükümetlere sunacağı Gıda Devrimi Dilekçesi de animasyon ile birlikte paylaşıldı.

Dilekçeye buradan ulaşabilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.