Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Hak örgütlerinden imza kampanyası: Berke ve Perit’i serbest bırakın!

0

İnsan hakları alanında çalışan  sivil toplum örgütleri ve ağlar, altı yıldan 32 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan ve 6 Ekim’den beri tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen için adil yargılanma talep etti.

2 Ocak 2021’de Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle rektör olarak atanmasıyla başlayan ve 20 Ağustos’ta Naci İnci’nin aynı yolla atanmasının ardından da devam eden Boğaziçi Direnişi, birinci yılını dolduruyor.

‘Gayri meşrulaştırma politikaları’

Direniş boyunca binlerce öğrenci gözaltına alındı, polis şiddetine maruz  kaldı, ev hapsinde tutuldu, adli kontrole maruz bırakıldı, hukuki herhangi bir neden bulunmamasına rağmen onlarca öğrenci keyfi tutuklamalarla karşı karşıya kaldı.

Yayımlanan açıklamada, “Barışçıl şekilde eylemlerini sürdürerek üniversiteyi savunan öğrencilerin protestolarına karşı geliştirilen gayri meşrulaştırma politikaları sebebiyle, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen 6 Ekim’den beri cezaevinde tutuklu bulunduğu” kaydedildi.  

Berke Gök ve Perit Özen dışında 12 öğrenciye karşı dava açıldığı hatırlatılan açıklamada, atanmış rektör  İnci’nin ihbarı üzerine açılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede; öğrencilerin, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” gibi dayanaksız suçlamalarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Tutuklu Gök ve Özen’in de aralarında bulunduğu 14 öğrenciye açılan davanın ilk duruşması 7 Ocak 2022 saat 09.30’da İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü suç değildir’

Hak örgütleri, ortak açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu keyfi tutuklamaların öğrenci hareketini bastırmak, öğrencileri yıldırmak ve korkutmak için bir araç olarak kullanıldığının farkındayız. Uluslararası sözleşmelerle ve anayasayla güvence altına alınan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanmak suç değildir. Özerk, özgür, demokratik ve eşit koşullarda bir kampüs hayatı için mücadele eden öğrencilerden Berke ve Perit’in acilen serbest bırakılmasını ve yargılanan tüm öğrencilerin siyasi baskıdan azade bir şekilde adil yargılanmasını talep ediyoruz.

Berke ve Perit yalnız değildir.”

İmza veren örgütler ve ağlar

Alevi Düşünce Ocağı Derneği, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi,  Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi, Bogaziçi Mezunları – Amerika Grubu, Boğaziçi Nöbeti, Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar, Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Topluluğu (BOYUT), Civil Rights Defenders, Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25), Democracy in Europe Movement 2025 Turkey (DiEM 25 TR), Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL), Muamma LGBTİ+ Derneği, Rosa Kadın Derneği, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği, Türkiye Almanya Kültür Forumu, Yurttaş Girişimi.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.