DünyaManşet

Haiti’de deprem sonrası kolera salgını önlenemiyor

0

Karayip Denizi’nde bir ada ülkesi olan Haiti Cumhuriyeti’nde depremden 10 ay sonra ortaya çıkan kolera salgınında ölü sayısı 220’ye çıktı. 7.0 şiddetindeki depremde de resmi rakamlara göre 200 bin kişi hayatını kaybetmişti. Küba’nın doğusunda yer alan ülkenin nüfusu yaklaşık 10 milyon. Eski bir Fransa sömürgesi olan Haiti, Kuzey ve Güney Amerika’da Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra bağımsızlığını ilân eden ikinci ülke. Buna karşılık, bugün Batı Yarımküre’nin en fakir ülkesi ve yönetimsel karmaşa durumu halen devam etmekte.

Yetkililer, ülkenin kuzeyindeki birçok bölgede ortaya çıkan kolera vakalarının başkent Port-au-Prince’e de ulaştığını; burada da 5 vaka teşhis ettiklerini söylediler. Önceki açıklamalarında ölü sayısını 208 olarak iddia eden yetkililer, yaklaşık 3000 kişinin de hastanelerde tedavi altında olduğunu söylemişlerdi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün İspanya birimi de, Sant Marc kentinde bir enfeksiyon ile mücadele merkezi kurdu.

Karayipler bölgesinde yüz yıldır ilk defa kolera bu denli büyük oranda ölümlere yol açıyor. Kolera genellikle kirli su ya da bu sularla yıkanmış gıdalar aracılığı ile yayılıyor. Bu yüzden kanalizasyon veya su arıtım tesislerindeki herhangi bir hasar veya yanlış uygulama, koleranın büyük çapta bir alana kısa sürede yayılmasına yol açabilir. Aslında basit bir tedaviye sahiptir ama tedavi edilmezse de %50 oranında ölümle sonuçlanabilir. Her yıl 100.000’in üstünde insan kolera hastalığı yüzünden ölüyor. Gelişmiş ülkelerde kolera salgınları artık yaşanmazken, temiz suyu bulmanın zor olduğu ve kanalizasyon sistemlerinin tam olarak gelişmediği ülkelerde büyük çaplı kolera salgınları yaşanabilmekte.

Depremin olduğu günlerde Türkiye’nin Haiti halkına elinden gelen katkıyı yapacağını belirten Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ”İlk fırsatta 1 milyon dolar nakdi para yardımı sağlayacağız.” demişti. 1 milyon dolar ile, İstanbul Boğazı’ndan bir yalı almak  mümkün olmayabiliyor. (Yeşil Gazete, AA)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.