İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Haberin Bedeli: Temmuz ayında 49 gazeteci yargılandı, 16 gazeteci saldırıya uğradı

0

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle her ay görülen gazeteci davalarıyla ilgili hazırladığı Haberin Bedeli isimli raporun temmuz sayısı yayımlandı.

Rapora göre 49 gazeteci yargılandı, 16 gazeteci saldırıya uğradı.

Gazeteciler, haber takibinde polis saldırılarına maruz kaldı

Haberin Bedeli raporuna göre, temmuz ayında da gazetecilere dönük baskılar giderek arttı. Geçtiğimiz ay 49 gazeteci 440 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı.

Raporda, sahadaki gazetecilere dönük fiziki saldırıların da yoğun bir şekilde arttığı vurgulandı. Raporda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Türkiye’de gazetecilerin karşı karşıya kaldığı baskılar her geçen gün artarak devam ediyor. Bir yandan haklarında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle mesleğini yapamaz hale getirilmek istenen gazeteciler, diğer yandan sahada da giderek artan bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya.

Gazetecilere dönük baskılar açısında değişen bir şeyin olmadığı Temmuz ayında da onlarca gazeteci sırf yaptığı haberler nedeniyle yargılanırken, haber takibinde de polis saldırısına maruz kaldı.”

Gazetecilere yeni davalar

Haberin Bedeli raporundaki verilere göre, temmuz ayında 17 ayrı duruşmada 49 gazeteci yargılandı. Gazetecilerin, 146 yıldan 440 yıla kadar hapis ve 200 bin TL ile 30 bin güne kadar adli para cezası istemiyle yargılandığı kaydedildi.

Yargılanan gazetecilerden birine “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Raporda, aynı dönemde yeni davaların da açıldığına dikkat çekilirken, bir gazete hakkında yayımlanan haber ve yazılar gerekçe gösterilerek şikayet üzerine 1 milyon TL tazminat talebiyle dava açıldığı belirtildi.

Temmuz ayında iki gazeteci gözaltına alındı, bir gazeteci de hakkında açılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.

‘Saldırılar Türkiye sınırlarını da aştı’

Gazetecilere dönük artan fiziki saldırılara da dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

Gazetecilere dönük baskılar sadece davalar ve göz altılarla sınırlı kalmadı. Baskının bir başka boyutu olan saldırılar Türkiye sınırlarını da aştı. Hakkındaki davalar nedeniyle uzun süredir yurtdışında yaşayan bir gazeteci evinde saldırıya uğradı. Türkiye kentlerinde ise 15 gazeteci haber takibi sırasında fiziki saldırıya uğradı.”

Rapora göre, temmuz ayında gazeteciler açısından sevindirici tek gelişme haklarında verilen hapis cezalarının infazını tamamlayan iki gazetecinin tahliye edilmesi oldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.