COP25İklim KriziManşet

Guterres: İklim değişikliğini durdurmak için siyasi irade yetersiz

0

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres İspanya’nın Madrid şehrinde bugün başlayacak BM İklim Konferansı öncesinde açıklama yaptı. Guatteres, iklim değişikliğini durdurmaya dair çabalarının şu ana kadar “tümüyle yetersiz” olduğunu söyledi ve küresel ısınmanın “geri dönüşü olmayan” sınırı geçme tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

‘Yetersiz olan siyasi irade’

BM Sekreteri konuşmasına artan sıcaklıkların etkisinin tüm dünyada halihazırda hissedildiğini ve hem insanlar hem de diğer canlılar için dramatik sonuçlar doğurduğunu belirterek devam etti.

Genç insanların iklim için kayda değer bir örgütlenme gösterdiğini, şehirlerin ve iş yerlerinin 1,5 derece hedefleri için adım atmaya başladıklarını belirten Guatteres,  yetersiz olanın “siyasi irade” olduğunu söyledi.

Guterres gazetecilere verdiği demeçte, “Geri dönüşü olmayan nokta artık uzakta değil. Ufukta görünüyor ve bize hızla yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

2 haftalık maraton bugün başlıyor

Tam ismi Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı olan zirveye, anlaşmaya taraf olan 197 ülkenin delegeleri ile uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılıyor. 2 Aralık’ta gerçekleşecek İklim Zirvesi 2 hafta boyunca sürecek ve yoğun müzakerelere sahne olacak. Zirve, Paris Anlaşması’nın uygulanmaya başlayacağı yıl olan 2020 yılı öncesinde düzenlenen son iklim zirvesi olduğu için büyük öneme sahip.

Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen küresel iklim grevinde 157 ülkede, 2 binden fazla kentte çevreciler iklim değişikliğine karşı önlem alınmasında yetersiz kaldıkları gerekçesiyle hükümetleri protesto etmişti. Eylemciler 6 Aralık’ta COP25’e katılacak hükümetlere baskı oluşturmak için sokaklarda olacak.

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.