DünyaManşet

Guterres, ikinci kez BM Genel Sekreterliği’ne aday oldu

0

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres pazartesi günü, Birleşmiş Milletler yönetiminde ikinci bir beş yıllık görev süresi istediğini resmen açıkladı.

31 Aralık’ta cari görev süresi sona erecek olan Guterres, Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır‘a gönderdiği mektupta, “Örgüt amaçlarına ve asil hedeflerine ulaşmada hizmet etmeye devam etmek benim için onurdur” ifadelerini kullandı.

Eski Portekiz Başbakanı ve Birleşmiş Milletler mülteci başkanı, Ekim 2016’da başlangıçta yedi kadın ve altı erkek olmak üzere 13 adayın yer aldığı tartışmalı ve şeffaf bir yarıştan sonra Ban Ki-moon‘un yerini almak üzere 193 üyeli meclis tarafından seçilmişti. Guterres, 1 Ocak 2017’de göreve başladı.

ABD başkanlık seçimlerini beklediği iddiası

Yahoo News’in aktardığına göre kulislerde Guterres’in adaylık duyurusu için ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını beklediği ve seçimi Donald Trump kazanırsa ikinci bir dönemi istemeyeceği belirtiliyordu. Ancak bunun tam aksini söyleyen kişiler de vardı.

Trump, ülkeyi Dünya Sağlık Örgütü‘nden, BM destekli 2015 Paris İklim Anlaşması’ndan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü‘nden çıkarmıştı. Ayrıca BM nüfus fonu ve Filistinli mülteciler için Birleşmiş Milletler ajansını finanse etmeyi bırakmıştı.

Öte yandan Biden ise ABD’nin DSÖ ve Paris Anlaşması’na hızla yeniden katılacağını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.