DünyaManşet

Gürcistan’da parlamento kuşatma altında

0

Gürcistan‘ın başkenti Tiflis‘te toplanan 10 bini aşkın kişi, seçimlerin nispi temsil sistemine göre yapılmasını öngören değişikliğe destek vermeyen iktidardaki Gürcü Hayali Partisi‘ni protesto etmek için 14 Kasım günü sokaklara çıktı. Eylemciler, çadır kurarak geceyi parlamento binası önünde geçirdi.

Parlamento binasının önünde toplanan eylemciler,  hükümetin bir kez daha halka verdiği sözü tutmadığını ileri sürdü. Koalisyon hükümetinde yer alan 12 milletvekili ise istifalarını açıklayarak eylemlere destek verdi.

Eylemcilerin parlamento binası çevresini boşaltmasını isteyen polis gösterilerin Özgürlük Meydanı‘nda devam edebileceğini söyledi. Eylemcilerin bölgeyi terk etmemesi üzerine polis Pazartesi günü eylemcileri dağıtmak için biber gazı kullandı. Gösterilerde şu ana kadar en az 55 kişi gözaltına alındı.

Verilen söz tutulmadı

Geçtiğimiz Haziran ayında Tiflis’te düzenlenen 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi toplantısına Rus milletvekili Sergei Gavrilov‘un başkanlık etmesine tepki gösteren halk sokağa çıkmıştı.  Haftalar boyunca süren eylemlerde göstericiler ülkedeki seçim sisteminin değişmesini ve nispi temsil sistemine geçilmesini istemişlerdi.

Eylemlerin şiddetlenmesi üzerine hükümet bu talebi kabul ettiklerini açıklamıştı. Gürcü Hayali Partisi Başkanı Bidzina İvanişvili, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 2020’deki genel seçimlerin çoğunluk sistemi yerine, nispi temsil sistemine göre yapılmasına karar verdiklerini ifade etmişti.

Haziran ayında binlerce insan parlamento önünde eylemdeydi

Neden nispi temsil sistemi?

2016 genel seçimlerinde oyların yüzde 48.7’sini kazanan Gürcü Hayali Partisi’nin meclisteki koltukların yüzde 77’sini kazandığını söyleyen göstericiler hükümetteki partinin mevcut seçim sisteminden haksız bir şekilde faydalandığını iddia ediyor.

Oransal temsil sistemi olarak da bilinen nispi temsil sistemi’nde ise çoğunluk partisi dışındaki partilerin de kuvvetleri oranında üye seçmeleri mümkün oluyor. Böylece partiler oyları oranında milletvekili çıkarabiliyor.

ABD ve AB’den destek

Pazartesi günü ortak bildirin yayınlayan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Gürcistan Delegasyonu “Parlamento’nun 2020’deki seçimlerde nispi temsil sistemine geçilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmamasından doğan ve Gürcistan halkının büyük bölümünün paylaştığı hayal kırıklığını tanıdıklarını” söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.