Yeşeriyorum

Günlerin Getirdiği

0

Yeşiller Partisi’nin Türkiye siyasi hayatındaki bu ikinci varoluşu üzerinden epey bir zaman geçti. Gelinen süreçte izlenen politikaların doğruluğu günlük hayat içinde sınanma olanağı buluyor. Ulaştığımız noktanın tatminkar olup olmadığı tartışılır. Yapılması gereken pek çok şey,aşılması gereken pek çok sorun bulunuyor.

Programatik hedeflere ulaşma konusunda alınan yol uzun sayılmasa da Parti’nin belli bir olgunluğa ulaştığı yadsınamaz bir gerçek. Ülkemizde politika yapmak çok kolay değil. Parti kapatma tartışmalarının hala devam ettiği bir zaman dilimindeyiz. Darbelerle, vesayet rejimleriyle olan ilişkimiz bitmiş değil. Bizi yöneten Anayasa 12 Eylül’den kalma küflenmiş bir metin. Günümüzün gerçekleriyle, insanlığın ulaştığı evrensel düzey ile herhangi bir ilgisi, ilişkisi yok. En büyük sosyaldemokrat partimiz göğsünü siper ederek kahramanca mücadele ediyor bu belgenin değişmemesi için.

Siyasi Partiler Yasası boynumuzda sallanan yağlı urgan gibi. Değişmesi için mücadeleye devam etmek, ısrarcı olmak gerekiyor. Yüzde on gibi akıldışı bir baraj yıllardır Türkiye’yi demokrasi dışı bir kulvarda tutuyor. Statükonun devamına yaramaktan başka işlevi olmayan bu yasa demokratların salvolarını hak ediyor. Filler tepişiyor ama kendimizi çimen olarak görmeyelim. AKP –CHP-Yargı-Ordu kapışmasında doğru nokta demokrasiden , gerçekleri herkesin bilmesinden yana olmaktır. Köhnemiş statükocu kadroların oyuncağı olmamak, dezenformasyona da uğramamak önem taşıyor.

Son yıllarda tanıklık yaptığımız olaylar hangimizi hayrete düşürmedi? Büyük yalanlara bizzat şahit olduk, büyük adamların kağıttan kaplanlar olduğunu gördük. Hayretler içinde kaldık. Bir tür dönüşümün içindeyiz. Bu dönüşümün tarihsel olarak demokrasiye doğru ivmelenmesini sağlamak zorundayız. Kültürü, insanlık birikimi, sağduyusu yok edilmiş bir ülkede belki de her şeye sil baştan başlamak gerekebilir. Şiddet iklimi değişmelidir. Şiddeti hergün yeniden üreten, akıl sağlığımızı zorlayan kısırdöngü kırılmadıkça çocuklarımız tehlike altındadır. Kronikleşmiş yaraların üstüne cesurca gitmenin zamanıdır. Statüko artık derinlemesine sorgulanmalı, dışlanmışların, yoksayılmışların sözü gür bir şekilde yükselmelidir. Yeşiller Partisi bunun için kurulmuştur.

Gazihan Çağlar

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.