Güney Kore’de bir ilk: Trafiğe kapanan tünel ülkenin en büyük dikey tarım çiftliğine dönüştürüldü

Gelecekte gıda güvenliği sağlayacağı öngörülen topraksız ve güneşsiz tarımcılığa yatırım yapan Güney Kore’de bunun için eskiden araçların geçtiği bir tünelin içine çiftlik kuruldu.

NextOn Genel Müdürü Choi Jae Bin

Tünele ekilen meyve ve sebzeler toprak ve güneş ışığı olmadan büyüyorlar.

Çiftlikte mahsullerin sağlıklı büyümesi için Claude Debussy’nin “Clair de Lune” eseri çalınıyor

Ülkenin en büyük dikey tarım çiftliğindeki ürünlerin gelişimi için güneş yerine pembe ışıklı LED aydınlatmalar kullanılıyor.

Seoul’un güneyine 190 kilometre uzaklıkta olan tünel 1970 yılında inşa edilmişti. Ülkenin endüstrileşmesinin bir sembolü olarak görülen tünel 2002 yılında kapanmıştı.

Kapalı alanda tarım odaklı çalışan NextOn firması geçtiğimiz yıl hükümetten tüneli kiralamış ve “akıllı çiftliğe” dönüştürmüştü.

Çiftlikte mahsullerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için 20. yüzyılın en ünlü bestecilerinden biri olan Fransız Claude Debussy’nin “Clair de Lune (Ay Işığı)” eserinin çalındığı belirtiliyor.

NextOn Genel Müdürü Choi Jae Bin, kendileri gibi çiftlikteki bitkilerin de klasik müzik dinlemekten hoşlandıklarını söylüyor.

Çiftliğin kurucuları dikey tarımın gelecekte gıda üretimini güvence altına alacağını söylüyor.

Dikey tarımın hava ve iklim değişikliğinde ürünlerde yol açılan hasara karşı çözüm olabileceği belirtiliyor.

 

(YahooDW Türkçe, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

EN ÇOK OKUNANLAR