Dünya

Güney Kore’de askeri üs protestosu

0

Güney Kore‘nin Jeju adasında yeni bir donanma üssü yapılmasına karşı olanlar, protesto gösterisi için yeniden bölgede toplanmaya başladı.

Polisin, Haziran ayından bu yana inşaat mahaline girişi engelleyen göstericileri, dün dağıtması ardından gerilim yüksek.

Askeri yetkililer, 970 milyon dolarlık bu projenin ulusal güvenlik için çok büyük önem taşıdığını söylüyor.

Ancak Jeju adası sakinleri ve çevreci gruplar, bunun bölgede yeni bir silahlanma yarışı başlatabileceğini ve çevreye zarar vereceğini savunuyor.

İnşaatına 2007’de başlanan üssün 2014’te tamamlanması planlanıyor.

Denizaltılar dahil 20 savaş gemisinin konuşlandırılacağı üssün, ülkenin deniz ticaretin neredeyse tamamının gerçekleştirildiği su yollarını koruyacağı belirtiliyor.

Dün polis, Jeju adasında donanma üssü yapılacak alanı işgal ederek inşaatı engelleyen göstericilere müdahale etti.

Özel kuvvetlere bağlı 1000 kadar polisin sabahın ilk ışıklarıyla başlattığı operasyonda 130 kişilik protestocu grubu dağıtılırken, 35 eylemci gözaltına alındı.

Operasyonda yaralanan olmadı.

Göstericilerin dağıtılmasından sonra inşaata yeniden başlandı.

Güney Koreli yetkililer üssün, Kuzey Kore’den gelebilecek bir tehdidin de göğüslenmesini ve komşu ülkelerle sınır anlaşmazlığından kaynaklanacak bir krize hemen müdahale edilmesini sağlayacağını vurguluyor.

Ada belediyesi de, bir anketin sonucuna dayanarak, halkın buraya üs yapılmasını desteklediğini savunuyor.

Fakat üs inşaatına karşı çıkan ve aralarında çevrecilerin yanı sıra din adamlarının da bulunduğu bazı gruplar, Güney Kore’nin bölgede Çin’e karşı askeri varlığını güçlendirmek isteyen ABD’nin baskısıyla hareket ettiğini söylüyor.

Güney Kore’de 28,500 askeri bulunan ABD ve Seul yönetimi bu iddiayı redddiyor.

Güney Koreli askeri yetkililer, üs inşaatının ABD’nin bölgesel bir füze savunma sistemi kurulması çağrısıyla ilgisi olmadığını öne sürüyor. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.