Güney Kore’de askeri üs protestosu

Güney Kore‘nin Jeju adasında yeni bir donanma üssü yapılmasına karşı olanlar, protesto gösterisi için yeniden bölgede toplanmaya başladı.

Polisin, Haziran ayından bu yana inşaat mahaline girişi engelleyen göstericileri, dün dağıtması ardından gerilim yüksek.

Askeri yetkililer, 970 milyon dolarlık bu projenin ulusal güvenlik için çok büyük önem taşıdığını söylüyor.

Ancak Jeju adası sakinleri ve çevreci gruplar, bunun bölgede yeni bir silahlanma yarışı başlatabileceğini ve çevreye zarar vereceğini savunuyor.

İnşaatına 2007’de başlanan üssün 2014’te tamamlanması planlanıyor.

Denizaltılar dahil 20 savaş gemisinin konuşlandırılacağı üssün, ülkenin deniz ticaretin neredeyse tamamının gerçekleştirildiği su yollarını koruyacağı belirtiliyor.

Dün polis, Jeju adasında donanma üssü yapılacak alanı işgal ederek inşaatı engelleyen göstericilere müdahale etti.

Özel kuvvetlere bağlı 1000 kadar polisin sabahın ilk ışıklarıyla başlattığı operasyonda 130 kişilik protestocu grubu dağıtılırken, 35 eylemci gözaltına alındı.

Operasyonda yaralanan olmadı.

Göstericilerin dağıtılmasından sonra inşaata yeniden başlandı.

Güney Koreli yetkililer üssün, Kuzey Kore’den gelebilecek bir tehdidin de göğüslenmesini ve komşu ülkelerle sınır anlaşmazlığından kaynaklanacak bir krize hemen müdahale edilmesini sağlayacağını vurguluyor.

Ada belediyesi de, bir anketin sonucuna dayanarak, halkın buraya üs yapılmasını desteklediğini savunuyor.

Fakat üs inşaatına karşı çıkan ve aralarında çevrecilerin yanı sıra din adamlarının da bulunduğu bazı gruplar, Güney Kore’nin bölgede Çin’e karşı askeri varlığını güçlendirmek isteyen ABD’nin baskısıyla hareket ettiğini söylüyor.

Güney Kore’de 28,500 askeri bulunan ABD ve Seul yönetimi bu iddiayı redddiyor.

Güney Koreli askeri yetkililer, üs inşaatının ABD’nin bölgesel bir füze savunma sistemi kurulması çağrısıyla ilgisi olmadığını öne sürüyor. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR