Manşetİklim Krizi

Güney Amerika’da heyelan zinciri: Kolombiya’da en az 14 kişi hayatını kaybetti

0
Güney Amerika ülkelerinde son birkaç haftadır devam eden yoğun yağışlar bu sefer Kolombiya‘yı vurdu. Sağanak yağış sonucunda meydana gelen heyelanda en az 14 kişi toprak altında kalarak hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz haftalarda Brezilya ve Ekvador‘da da yoğun yağışlar can kayıplarına yol açmıştı.

Ekvador’da son 20 yılın en şiddetli sağanak yağışı sonucunda meydana gelen heyelanda en az 11 kişi öldü. Brezilya’da da son haftalarda yaşanan aşırı yağış olayları ülkenin farklı bölgelerinde en az 40 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Kolombiya’da ise önceki gün, ülkenin batısındaki Risaralda eyaletinin  Dosquebradas ilçesinde,  heyelan sonucunda 14 kişi hayatını kaybederken birçok ev enkaz altında kaldı,  yaklaşık 35 kişinin hastaneye sevk edildiğini açıkladı.

Bölgedeki Afet ve Acil Durum yetkilileri, kurtarma ekiplerinin çamurlu alanlarda kayıp insanları aramaya devam ettiğini bildirdi. Enkaz alanının yakınında yağış sebebiyle taşmak üzere olan bir nehrin kenarında yaşayanlar ise bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

AFP‘ye konuşan Dubernei Hernandez adlı taksi şöförü, “Çok yüksek bir gürültü duyduk ve dışarıya çıkıp baktığımızda dağdan bir parçanın evlerin üzerine düştüğünü gördük. Olayın olduğu yere gittim, korkunçtu, insanlar yıkıntının içinde hapsolmuştu” dedi.

Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor, yetkililer ölüm sayısının artacağından endişe ediyor.

İklimin ‘yeni normal’i öldürüyor

Kolombiya’da yağış mevsiminde sık sık heyelan oluyor, bu yüzden dağ yamaçlarındaki evler her zaman tehlike altında bulunuyor. 2017 yılında ülkenin güneyindeki Mocoa eyaletinde meydana gelen heyelan sonucu en az 250 kişi hayatını kaybetmişti.

Ancak iklim krizi yaşanan aşırı hava olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu da artıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 İklimin Durumu Raporu’nda yoğun sıcak hava dalgaları ve yıkıcı seller gibi aşırı hava olaylarının dünyanın “yeni normali” olduğunu belirtmişti.

Raporda 2002’den sonraki 20 yıllık sıcaklık ortalamasının, sanayi devri öncesine kıyasla 1 dereceyi aşma yolunda olduğuna ve küresel deniz seviyelerinin de 2021 de rekor düzeylere çıktığına dikkat çekilmiş; “artan sıcaklıkların gezegenimiz üzerindeki etkisi nedeniyle dünya daha önce görülmemiş bir yere doğru gidiyor” denilmişti. 

WMO’dan Prof. Petteri Taalas “Aşırı hava olayları artık yeni norm. Bunların bazılarında insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin ayak izlerinin rol oynadığına dair büyüyen bilimsel kanıtlar var” değerlendirmesini yapmıştı.

Okyanuslardaki yüzey sıcaklığının da giderek arttığını belirten son araştırmanın baş yazarı Dr. Kyle Van Houtan da, “İklim değişikliği ileride meydana gelecek bir olay değil. Gerçek şu ki, bizi bir süredir zaten etkiliyor” demişti.

Bilim insanları, bu yeni “aşırı sıcak normali”nin, iklim değişikliğinin itici gücü olan fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonları kayda değer oranlarda azaltmaya yönelik aciliyetin bir diğer kanıtı olduğunu belirtiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.