Manşetİklim Krizi

Aşırı yüzey sıcaklığı okyanusların yeni ‘normal’i

0
Dünya genelindeki okyanusların yarısından fazlasında, yüzey sıcaklığı 2014’ten bu yana düzenli olarak tarihi rekorlar kırıyor. Yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı okyanus sıcaklıklarının “yeni normal” haline geldiğine işaret ediyor.

PLOS Climate’de yayımlanan araştırmada, bilim insanları aşırı deniz sıcaklıkları için sabit bir tarihsel seviye belirlemek ve okyanusun ne kadarının, hangi sıklıkla bu noktayı aştığını ortaya çıkarmak için deniz yüzeyi sıcaklıklarının 150 yıllık bir haritasını çıkardı.

Aralarında Monterey Körfezi Akvaryumu uzmanlarının da bulunduğu araştırmacılar, 2014’ten bu yana okyanusların yarısından fazlasında, aşırı sıcaklıklarının kritik eşiği aştığını tespit etti. 19. yüzyılın sonunda bu kadar aşırı sıcaklıklar gören okyanus yüzeyi oranı sadece yüzde 2’ydi.

The Independent‘in aktardığına göre, bilim insanları çalışmalarında, “2019 yılı endeksimiz küresel okyanus yüzeyinin yüzde 57’sinde aşırı sıcaklıklar kaydedildiğini gösterdi. Bu, ikinci sanayi devrimi döneminde nispeten nadir görülen bir olaydı” dedi.

 “İklim değişikliği ileride meydana gelecek bir olay değil. Gerçek şu ki, bizi bir süredir zaten etkiliyor” diyen çalışmanın baş yazarı Dr. Kyle Van Houtan şöyle konuştu: Okyanusta gördüğümüz bu çarpıcı değişimler, iklim değişikliğine karşı harekete geçmek için uyarı işareti olarak görülmesi gereken bir başka kanıt. Şu anda bunu zaten deneyimliyoruz ve giderek de hız kazanıyor”

Fosil yakıttan vazgeçme aciliyetinin yeni kanıtı

Bilim insanları, okyanusların yüzeyinin büyük kısmında görülen bu yeni “aşırı sıcak normali”nin, iklim değişikliğinin itici gücü olan fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan salımları kayda değer oranlarda azaltmaya yönelik aciliyetin bir diğer kanıtı olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, tropikal kuşağa yakın yerlerdeki deniz ekosistemlerinin dayanılmaz yüksek sıcaklıklara ulaşmasının mercanlar, deniz otu çayırları ya da yosun ormanları gibi önemli organizmaların yok olmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Van Houtan şunlara dikkat çekti: “Ekosistemlerin yapısının ve işleyişinin değiştirilmesi sağlıklı ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek, alçak kıyı bölgelerini ekstrem hava olaylarından korumak ve insan kaynaklı sera gazı emisyonlarıyla atmosfere yayılan fazla karbonu depolayacak karbon yutağı görevini görmek gibi, ekosistemlerin insan topluluklarının hayatlarına devam etmesini sağlama kapasitelerini tehlikeye atıyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.