DünyaEditörün SeçtikleriManşet

Güney Amerika’da ayaklanma sırası Kolombiya’da

0

Kolombiyalı sendikalar ve öğrenci gruplarının da dahil olduğu binlerce kişi, ekonomik reform planını ve Ivan Duque hükümetini protesto  etmek için sokaklara çıktı. Cali Belediye Başkanı Maurice Armitge, yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı ulusal grev  nedeniyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Protestoların başlamasından itibaren 42 sivil ve 37 polis yaralandı, İçişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre 30’dan fazla kişi gözaltına alındı. 200 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde yetkililer, başkent Bogota’da protestocuların yolları kapattığını ve toplu taşımanın zarar gördüğünü söyledi.

Emekli maaşlarında indirim önerisi tetikledi

Kolombiya’da ulusal genel grev kararı hükümetin emekli maaşlarına indirim uygulanması önerisi sonrasında alındı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında göreve başlayan Cumhurbaşkanı Iván Duque’nin destek oranı yüzde 26’ya kadar düştü.

Protestocular ayrıca Farc’la 2016’da yapılan barış anlaşmasının hükümlülüklerinin yavaş ilerlemesinden dolayı duydukları öfkeyi de dile getiriyor.

Gomez: Bugüne kadar yaşananların birikimi

Ülkenin önde gelen sendika liderlerinden biri olan Robert Gomez, AFP’ye yaptığı açıklamada “Yaşanan, ulusal bir uzlaşı diyaloğu da dahil olmak üzere bugünden sonra gözden geçirilmesini umduğumuz şartların birikimidir” dedi.

Protestolar başlamadan önce, pek çok mağaza ve banka kapılarını kapatıp önlerine barikat koymuştu. Ulusal grev ile ilgili, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) komutanlarından Uriel, halka sokağa çıkma çağrısı yapmış, planlanan protestoları “Latin Amerika ‘yeter’ diyor ve yürüyor! Meltem yeniden hissedilebiliyor. Bu, gerçek dönüşümlere olan ihtiyacı teyit ediyor, ‘hiçlik sahiplerinin’ huzursuzluğunu kanıtlıyor” sözleriyle tanımlamıştı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.