Güney Amerika’da ayaklanma sırası Kolombiya’da

Kolombiya'da binlerce kişi Ivan Duque hükümetini protesto etmek için ulusal greve çıktı. Gösterilerde en az 40 kişi yaralandı.

Kolombiyalı sendikalar ve öğrenci gruplarının da dahil olduğu binlerce kişi, ekonomik reform planını ve Ivan Duque hükümetini protesto  etmek için sokaklara çıktı. Cali Belediye Başkanı Maurice Armitge, yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı ulusal grev  nedeniyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Protestoların başlamasından itibaren 42 sivil ve 37 polis yaralandı, İçişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre 30’dan fazla kişi gözaltına alındı. 200 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde yetkililer, başkent Bogota’da protestocuların yolları kapattığını ve toplu taşımanın zarar gördüğünü söyledi.

Emekli maaşlarında indirim önerisi tetikledi

Kolombiya’da ulusal genel grev kararı hükümetin emekli maaşlarına indirim uygulanması önerisi sonrasında alındı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında göreve başlayan Cumhurbaşkanı Iván Duque’nin destek oranı yüzde 26’ya kadar düştü.

Protestocular ayrıca Farc’la 2016’da yapılan barış anlaşmasının hükümlülüklerinin yavaş ilerlemesinden dolayı duydukları öfkeyi de dile getiriyor.

Gomez: Bugüne kadar yaşananların birikimi

Ülkenin önde gelen sendika liderlerinden biri olan Robert Gomez, AFP’ye yaptığı açıklamada “Yaşanan, ulusal bir uzlaşı diyaloğu da dahil olmak üzere bugünden sonra gözden geçirilmesini umduğumuz şartların birikimidir” dedi.

Protestolar başlamadan önce, pek çok mağaza ve banka kapılarını kapatıp önlerine barikat koymuştu. Ulusal grev ile ilgili, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) komutanlarından Uriel, halka sokağa çıkma çağrısı yapmış, planlanan protestoları “Latin Amerika ‘yeter’ diyor ve yürüyor! Meltem yeniden hissedilebiliyor. Bu, gerçek dönüşümlere olan ihtiyacı teyit ediyor, ‘hiçlik sahiplerinin’ huzursuzluğunu kanıtlıyor” sözleriyle tanımlamıştı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR