LGBTİ+

Güney Afrika’da on binler LGBT’lere eşitlik ve onur için yürüdü

0

Güney Afrika’nın en kalabalık ikinci kenti Johannesburg’da düzenlenen GayPride’a (Eşcinsel Onur Yürüyüşü) 18 bin kişi katıldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasında eşcinsel evliliğe izin veren tek ülke. Ancak, GayPride iletişim yetkilisi Luiz de Barros AFP’ye yaptığı açıklamada, Güney Afrikalı lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hala tutuklandığını, haklarının tehdit altında olduğunu ve durumlarının kötüleştiğini belirtti.

Güney Afrika’da, ilk defa siyahların da katıldığı 1994 yıllının seçimlerinden sonra benimsenen anayasa, cinsel kimliğinden dolayı kişilerin ayrımcılığa tabii tutulmasını yasaklıyor. Güney Afrika 2006 yılında da eşcinsellerin evlenmesine izin verdi.

Ülke yasalarında ve kamusal yaşamda, yeni anayasa öncesinde yoğun ten rengi (ırk) ayrımcılığı yaşanmıştı. Apertheid rejiminde, siyah ve beyaz ten rengine sahip insanların yaşam  alanları birbirinden ayrılmıştı. Siyah yurttaşların en temel medeni ve siyasi hakları ayaklar altına alınmıştı.

Güney Afrika anayasası ve hazırlık aşamalarının demokratikliği, Türkiye gibi anayasa yapma süreci yaşayan ülkelere örnek gösteriliyor.

 

(Kaos GL)

 

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.