Dünya

Güney Afrika’da greve giden tarım işçilerine müdahale

0

Güney Afrika’nın şaraplık üzüm üretim bölgesi Western Cape’de greve giden işçileri dağıtmak için polis, kauçuk mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Tarım işçileri Cape Town dışındaki De Doorns yöresindeki yollarda barikat kurup polise taşlı saldırıya girişmişti. Güvenlik güçlerinin sözcüsü Andre Traut, Western Cape bölgesindeki operasyonlarda özel birimlerin görevlendirildiğiniş ve 50 kadar protestocunun gözaltına alındığını duyurdu.

Üzüm toplayan ve ambalajlayan işçiler günlük ücretlerinin iki kat artırılarak 17 dolara çıkarılmasını istiyor. Reuters ajansının aktardığına göre, genelde mevsimlik çalışan işçiler günde 8 dolarlık ücretle yaşayamadıklarını söylüyor. Bağlarda grevi önlemek amacıyla işçi sendikalarıyla işveren temsilcileri arasında süren görüşmeler hafta başında başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Tarım İşçileri Birliği Genel Sekreteri Nosey Pieterse, “Apaçık ırkçılık ve beyaz küstahlığıyla karşılaştık.” dedi.

Güney Afrika’da beyaz azınlık yönetiminin sona ermesinden 18 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen, işçi-işveren ilişkilerinde sık sık ırksal gerilimlere tanık olunuyor. Tarımsal alanların çoğu hala beyazların elinde, tarım işçileri ise genellikle siyahlar.

(BBC, Reuters)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.