Güneş enerjisi ile devr-i alem: Solar Impulse 2

Sizler bu yazıyı okurken Solar Impulse 2, Abu Dabi’ye inmiş ve güneş enerjisi ile gerçekleştirilmiş ilk devr-i alemi tamamlamış olacak. Dünya çevresinde her gün binlerce uçak uçarken neden bu önemli diye sorabilirsiniz. Çünkü bu uçak havada kalmak için ne fosil yakıtlara bağımlılık duyuyor, ne de egzoz gazları salıyor.

Resme aldanmayın, dev gibi bir uçak bu.
Resme aldanmayın, dev gibi bir uçak bu.

Biraz hatırlamakta fayda var. Nereden nereye gelindi acaba.

Bertrand Piccard ve André Borschberg’in pilotajını yaptığı Solar Impulse 2’nin hikayesi tabii ki dün başlamış değil. Burada size güneş enerjili uçuşların tarihini anlatarak canınızı sıkmak istemem ancak ilk güneş enerjili uçuşun 1975’te gerçekleştiğini not düşelim.

Solar Impulse fikrinin ilk ortaya çıktığı zaman 2003 yılı. İlk uçuş ise 2009 yılında gerçekleşmiş durumda. Süre yanıltmasın, havacılık açısından bu zamanlar son derece makul. Hele bir kimsenin daha önce yapmadığı bir şey deniyorsanız. Ardından 2011 – 2012 arasında Avrupa ve Afrika’ya test uçuşları gerçekleştiren ekip 2013’te ABD’yi boydan boya geçmeyi başardı. Fakat güneş enerjisi ile çalışan bir hava taşıtının iddiası bundan büyük olmalıdır. Sonuçta gezegendeki neredeyse tüm enerjinin kaynağı olan güneşi yakıt olarak kullanan bir taşıttan bahsediyoruz. Sonuç gezenin henüz bu yolla terk edemediğimiz için onun çevresinde dolaşmak oluyor.

Devr-i alemine 9 Mart’ta başlayan Solar Impulse 2 ekibi 17 ayakta gerçekleştirdikleri uçuşlarında yaklaşık 42,000 km yol kat ettiler. Tüm yolculuk boyunca havada kalınan süre ise 560 saatten çok. Tabii ki azami sürati 140 km/saat olan bir hava taşıtıyla öyle tek seferde bu yolculuğu gerçekleştirmek hayal ancak bu girişim sistemin farklı hava koşullarında gece ve gündüz güvenilir olduğunu kanıtladığı için çok önemli. Havacılıkta güvenilebilirlik önemlidir. Tabii ki bu yolculuk boyunca birçok rekor kırıldığını ve türlü talihsizliklerin de çıktığını belirtmeye gerek yok sanırım.

solar-impulse-route

Bu uçuş gezegende gerçekleştirilen ilk örneği olmasının yanı sıra, hava taşının güvertesinde yer alan akıllı enerji sistemleri, enerji verimli elektrik motorlar, ultra hafif malzemeler, enerji yoğun bataryalar gibi birçok çevre dostu teknolojiyi de barındırması açısından da önemli. Bu yönleriyle uçan bir laboratuvar olarak da nitelendirilebilecek Solar Impulse 2, karbon canavarı mevcut havacılık için umut vadetmekte.

https://youtu.be/VHwy2ABbo6Q

Ekibin internet sitesini paylaşmazsam ayıp etmiş olurum. http://www.solarimpulse.com/

 

Haber: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete)

 

 

Ali Serdar Gültekin
Ali Serdar Gültekin
Makine mühendisi, mesleğini sever ama işini pek yapamaz. Bir fabrikada, ismi lazım değil, iliklerine kadar sömürülür. Yeşil Gazete’de gönüllü çevirmendir ve fırsat buldukça ondan bundan içerik üretmeye çalışır. Fotoğraf makinesini kaybedene kadar sokak ve eylem fotoğrafçılığı yapmıştır. Bisiklet ve kent kültürü ilgi alanıdır, bir de fırsat buldukça gezer.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR