DoğaEkolojiManşet

Gümüşhane’de maden işletmesinin atık borusu patladı, dereye ve çevreye zehirli atık yayıldı

0

TEMA: Maden işletmesinde cevher zenginleştirmek için yapılan siyanür liçi sonrası atık barajına gönderilen ve yüksek miktarda ağır metal içerikli atık çevreye yayılarak Karamustafa deresine ulaşmış durumdadır

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde bulunan bakır madeni işletmesinde bozundurma tankından atık barajına taşıma yapan boru koptu. İki saat boyunca atık barajına akması gereken zehirli su maden sahasına yayıldı, dereye karıştı.

Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş’ye ait maden işletmesinde meydana gelen olay sonucunda liç tankından atık barajına gitmesi gereken, içerisinde çeşitli bozundurulmuş kimyasalların bulunduğu zehirli su, baraj kenarında temiz yüzey sularının ve yağmur sularının taşınması için yapılmış olan kuşaklama kanalı aracılığıyla dereye ulaştı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, olayın duyulmasının ardından başta Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri olay yerinden çeşitli numuneler alınarak tahlile gönderildi.

Gümüşhane Valiliğinden yapılan açıklamada, olaydan iki saat sonra firmanın dereye atık su akışını kestiği, kuşaklama kanalı ve dereden numuneler alındığı bildirildi. Açıklamada derede oluşan kirliliğin hangi boyutta olduğu ve oluşturabileceği etkiler yönünden detaylı incelemelere başlandığı, yasal açıdan da gereken işlemlerin yapılacağı kaydedildi. Uzmanlarsa, vadi boyunca yer alan köylerde, dereden su alınarak sulama yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Olayı sosyal medya hesabından duyuran Gümüşhane TEMA İl temsilcisi Yusuf Oral, patlamanın çevre felaketine neden olduğunu belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda da benzer felaketlerin yaşandığı işletmede çevre sağlığından uzak yeterli önlemler alınmadan çalışmalara devam ediliyor. Yapılan onca uyarılara rağmen dikkat edilmemesi Gümüşhane ve bölge halkı adına ciddi endişe duymamıza neden olmaktadır. Maden işletmesinde cevher zenginleştirmek için yapılan siyanür liçi sonrası atık barajına gönderilen ve yüksek miktarda ağır metal içerikli atık çevreye yayılarak Karamustafa deresine ulaşmış durumdadır. Siyanür her ne kadar farklı kimyasallarla bozundurulmuş olsa da siyanür içermesi yüksek olasılıktadır. Konuyla ilgili olarak ilgili kurumların acilen vadi boyunca Karamustafa’dan Torul barajına kadar dereden su kullanımını direk ve dolaylı yollardan engellemesi gerekmektedir. Benzer çevre felaketlerinin yaşanmaması için ivedi olarak denetim ve kontrollerin yapılması gerekmektedir.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.