Kültür-SanatManşet

Gülsün Karamustafa’nın yeni sergisi “Bebeği Kundaklamak” Merdiven Art Space’de

0

Siyasal, ekonomik, toplumsal tüm krizlerin ardından hayatta kalma şansına sahip olmuş̧ “masumların” kaderine ışık tutan Gülsün Karamustafa, siyah beyaz video görüntülerinde geçen sıradan bir yetimhane gününü̈ tüm naifliğiyle mekâna taşıyor. 

Merdiven Art Space, 28 Şubat – 13 Nisan 2019 tarihleri arasında, Türkiye güncel sanat sahnesinin öncü̈ isimlerinden Gülsün Karamustafa’nın “Bebeği Kundaklamak” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Videodan heykele, resimden enstalasyona uzanan geniş̧ üretim pratiğiyle 40 yılı aşkın bir süredir yakın tarihin çarpıcı meselelerini masaya yatıran sanatçı, sergiyle aynı ismi taşıyan yerleştirmesini bu kez Merdiven Art Space’e özel olarak kurguluyor.

Çalışmalarında, kültürel kalıplar, toplumsal kodlar, kimlik mücadelesi, sınıf çatışması, göç̧, cinsiyet, siyasal istikrarsızlık gibi sosyopolitik temaları irdeleyen Karamustafa; eleştirel dozu hassasiyetle ayarlanmış̧ görsel ifadelere imza atıyor. Biçimsel üslubunu şekillendiren pop kültür, folklor ve otobiyografi temelli ögeler aracılığıyla 1970’lerden bu yana özgün ifade dilini yaratmış̧ olan sanatçı, birey ve toplum nezdinde yara açmış̧ duyarlılık alanlarına dokunuyor.

İlhamını, Gülsün Karamustafa’nın 1969 yılında, öğrencilik döneminde yaptığı Floransa seyahatinden alan “Bebeği Kundaklamak”; Filippo Brunelleschi tarafından tasarlanmış̧, eski bir yetimhane binası olan “Ospedale degli Innocenti” ziyaretiyle hayat buldu. Yapının dramatik hikâyesine eşlik eden Andrea Della Robbia imzalı duvar kabartmalarındaki kundaklanmış bebek tasvirleri, 15. yüzyıldan bu yana güncelliğini koruyan trajedilere atıfta bulunuyor. Çağlar boyu bitmek bilmeyen savaş̧ dönemleri, büyük felaketler, göçler ve diasporalar nedeniyle yasadıkları zamanın en büyük mağdurları olan çocukları merkezine alan “Bebeği Kundaklamak”, yardıma muhtaç̧ olma halini yeniden yorumluyor.

Siyasal, ekonomik, toplumsal tüm krizlerin ardından hayatta kalma şansına sahip olmuş̧ “masumların” kaderine ışık tutan Gülsün Karamustafa, siyah beyaz video görüntülerinde geçen sıradan bir yetimhane gününü̈ tüm naifliğiyle mekâna taşıyor. Kayıpların bireysel ve dolaylı olarak da toplumsal düzlemde yol açtığı boşluğa dair çarpıcı bir analiz ortaya koyan “Bebeği Kundaklamak”, izleyiciyi saflığın temeline doğdu bir yolculuğa davet ediyor.

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.