KadınManşet

Gülen kadınlardan ‘ağlayan adama’ tepki büyüyor

0

AKP Hükümeti Sözcüsü Bülent Arınç’ın  ‘kahkaha’ açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Sosyal medyadan kadınlar #direnkahkaha etiketiyle kahkahalı fotoğraflarını paylaşmaya devam ederken 4 Ağustos’da, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un da katılımıyla Arınç hakkında suç duyurusunda bulunacak. 8 Ağustos cuma akşamı ise İstanbul, Galatasaray meydanında eylem var.

1487437_803739993009910_3984401730429916680_n

Yeni açıklamada tatile yalnız çıkan kadınlar da hedef!

Hükümeti Sözcüsü Bülent Arınç’ın AK Parti Bursa’daki bayramlaşma töreninde yaptığı ‘ahlaki tespitleri’ kadınların büyük tepkisini çekti. Arınç’ın ‘Kadınsa o da iffetli olacak. Mahrem namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak, bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak’ sözlerinin ardından önce sosyal medyada başlayan kahkaha eylemi sonra sokak eylemlerine, ardından da dış basına ulaştı.

Bugün Bülent Arınç, tepkiler üzerine bir açıklama yaptı; fakat hükümet sözcüsünün yeni açıklaması da epey eleştirileceğe benziyor. Bir buçuk saatlik bir konuşmanın bir kısmını aldığı için medyaya kızan Arınç, ‘neyse ki tamamını da yayınlayan televizyonlar vardı’ dedi ve kendini şöyle ‘düzeltti’: “O konuşmamdan bir kısım alınmış. Sadece kadınlar kahkaha atmasın dediysem akıl dışı bir iş yapmışımdır. ama orada ahlak kurallarıyla ilgili bir konuşma yaptım. Kocasını bırakıp tatile çıkanlar, direği gördüğünde dayanamayıp direğe çıkanlar… Böyle bir hayatın içinde siz olabilirsiniz, size kızmanın ötesinde acıyabilirim”

Açıklamanın ardından kadınlar sosyal medyada #direnkahkaha ibaresiyle fotoğraflarını paylaşmaya başladı.

Dersim’de kahkaha eylemi

Tunceli’de ise yaklaşık 40 kadın, açıklamaya tepki göstermek için bir araya gelerek ‘Bir kahkaha da sen at’ yazılı pankart açtı. Eylemci kadınlar adına konuşan Ayfer Ber, “Türkiye’de kadınlar katlediliyor, hergün bir iki kadın öldürülüyor. Kadınlar sokaklarda rahat değil, iktidar kendi işine geldiği gibi haraket ediyor. Kadın hakları, kadın özgürlükleri konusunda adım atmayan iktidarın bakanı çıkıp kadınların kahkaha atmasına karşı çıkıyor. Bu nasıl mantıktır, bu nasıl zihniyettir, anlamak mümkün değil” dedi. Konuşmanın ardından kadınlar hep birlikte kahkahalar attı. Kadınlara çevrede bulunan erkerler de kahkaha atarak destek verdi.

fft81_mf2320618

‘Bu bir şaka değil’

Yurt dışı basın da Arınç’ın açıklamalarına ve eleştirilere ver verdi. The Times haberi “Bu bir şaka değil: Türk lider kadınlara gülmeyin dedi” başlığıyla verirken, The Guardian “Türk başbakan yardımcısı kadınlar kahkaha atmasın diyor”, dedi; BBC ise haberi “Türkiye’de kadınlar gülüyor” başlığıyla duyurdu.

FEMEN’den destek

Bugün de FEMEN örgütünün Türkiye şubesi, bedenine ‘gerçek kadın gülmez, öyle mi?’yazan ve gülen bir kadının fotoğrafına yer verdi.

Ekran Resmi 2014-07-30 15.12.11

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 4 Ağustos’ta saat 13.30’da Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelerek, Bülent Arınç hakkında,’kahkaha atan kadınları hedef gösterdiği’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak. Milletvekili Melda Onur’un da katılacağı suç duyurusundan dört gün son da saat 19.30’da Galatasaray Meydanı’nda buluşularak ‘kadınların gülmelerini değil ölmelerini yasaklayın’ denecek.

Paltform, kadın cinayetlerini durdurmak için beş maddelik acil eylem planı açıklamıştı. Maddeler şöyleydi:
– Cumhurbaşkanı, Başbakan ve meclisteki bütün parti liderlerinin kadına yönelik şiddeti kınaması
– 6284 sayılı korunma kanununun etkin uygulanması
– Ceza kanununda caydırıcı ceza
– Kadın Bakanlığı kurulması
– Cinsiyet ve cinsel yönelim eşitliğini esas alan yeni anayasa

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.