Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Guardian, ‘Tehdit Altındaki Doğa Savunucuları’ yazı dizisi için Alakır’dan Tuğba ve Birhan ile görüştü

0

Antalya’da Alakır Vadisi’nde yaşayan ve HES’lere karşı mücadele veren Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal İngiliz The Guardian gazetesinin “Tehdit Altındaki Doğa Savunucuları” yazı dizisinde yer aldılar.

Dizi kapsamında dünya çapında doğa savunucusu dokuz aktivist ile röportajlar yapıldı.

Proje Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Global Witness kurumunun desteği ile gerçekleşti.

Yazı dizisi ve fotoğraf projesi kapsamında Guardian muhabiri John Watts doğayı korumak için mücadele edenlerin yaşadıkları bölgelere giderek röportaj yaptı, Thom Pierce da fotoğraf çekimlerini üstlendi.

Türkiye’den HES’lere karşı Alakır Vadisi’nde mücadele eden Birhan ve Tuğba ile röportaj yapan Watts, Alakır Nehri üzerinde yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali’ne karşı mücadelede 14 yılı geride bırakan Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal’ın hayatlarına tanık oldu.

Görüşme sırasında akıllarında böyle bir şey yokken koruyucu olduklarını anlatan Erkutlu, “Artık dünyanın dört bir yanında bunu yapan ne kadar çok kişinin olduğunu görüyoruz. Bu bizim ufkumuzu genişletti. Belki Amazon ya da başka yerlerle kıyaslandığında bizim sorunlarımız daha küçük olabilir ama tehdit de aynı, dava da aynı” açıklamasında bulunuyor ve ekliyor:

“Yasaları biliyorsan mücadelede edebilirsin. Biz İstanbul’dan sadece iki kişiyiz. Eğer biz başarabilirsek, herkes başarabilir.”

Sosyal medya üzerinde Amazon ve Borneo’daki aktivist gruplarla da iletişim halinde olan Alakır savunucularından Tuğba Günal, “Doğayı korumak istiyorsanız, terörist muamelesi görüyorsunuz.  Şimdi her yerde böyle” diyor.

Dünya çapındaki proje kapsamındaki diğer ülkeler ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Meksika, Kolombiya, Brezilya, Filipinler, Uganda ve Hindistan oldu.

21 Temmuz’da The Guardian gazetesinde yayınlanan yazının fotoğraf sergisi gelecek ay (Ağustos) Londra’da, Eylül ayında ise Rio de Janeiro’da yapılacak.

 

Alakır’dan sevindirici haber: Müjde canlar suyumuz bize geri geldi!

[Özel Haber] Alakır’da Tuğba ve Birhan’a dönük taciz ve saldırının arkasından muhtarın şikâyet dilekçesi çıktı

Alakır’da susuz 100’üncü gün

Alakır’dan güzel haber: 72.4 hektarlık bölge için de kesin korunacak hassas alan ilanı

[AlakırSahipsizDeğildir] Tuğba ve Birhan’ı kameralı tacizle yıldırmaya çalışıyorlar

[Alakır Sahipsiz Değildir] Tuğba ve Birhan’ın susuz bırakılmasına izin vermeyin!

Alakır’dan destek çağrısı: Hayrat Bir Şey!

Alakır Vadisi’nde HES’e karşı mücadele eden çevreci çifte silahlı taciz

 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.