Uncategorized

Ateşkes bitti, Gazze’ye İsrail saldırıları yeniden başladı: Han Yunus da savaş alanı

0

Bir haftalık ateşkes ve rehin takasının ardından bugün İsrail‘in Gazze’ye yönelik bombardımanı yeniden başladı. İsrail’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçici ateşkesin uzatılmaması ve saldırılarını yeniden başlatmasının ardından bugün ülkeden ayrıldı.

İsrail ordusu X’ten yaptığı açıklamada Hamas‘ı insani ateşkesi ihlal etmekle suçladı. İsrail hava savunma sisteminin Gazze sınırı yakınında bir Hamas roketini havada etkisiz hale getirdiği, buna karşılık olarak İsrail ordusunun “Hamas’a karşı savaşa” devam ettiği belirtildi.

Hamas’tan henüz bir açıklama gelmedi.

Geçici ateşkese Katar arabuluculuk etmiş, ateşkes süresince 80’i İsrailli olmak üzere 110 rehine serbest bırakılmış, İsrail de karşılığında çoğu çocuk ve kadın 240 Filistinli tutukluyu serbest bırakılmıştı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’deki saldırılarında 1200 kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılardaysa Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 6 bini çocuk olmak üzere en az 14 bin 800 kişi öldürüldü.

Blinken: Siviller için güvenli alanlar oluşturulmalı

İsrail devlet televizyonu KAN‘ın aktardığına göre, Gazze’de ‘çatışmaların yeniden başlamasından dakikalar sonra İsrail ziyaretini sonlandıran’ Blinken, COP28’in yapıldığı Birleşik Arap Emirlikleri‘ne doğru yola çıktı. Ülkeden ayrılmadan önce Tel Aviv’de bir basın toplantısı yapan Blinken, bölgede siviller için güvenli alanlar oluşturması gerektiğini söyledi; Gazze’nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil kaybı ve sivillerin yerlerinden edilmesi güneyde tekrarlanmamalı” dedi.

İsrail ile Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehine takasının uzatılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten ABD Dışişleri Bakanı, İsrailli rehinelerin tamamının serbest bırakılması amacıyla çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti; Gazze’nin merkezinde ve güneyinde güvenli bölgelerin oluşturulması, bölgedeki Filistinlilerin zorla göç ettirilmesinin önlenmesi, hastaneler, su arıtma gibi insan canını yakından ilgilendiren kritik yapıların hedef alınmaması ve sonunda yerlerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönmesine olanak sağlanması gibi uyarılarını İsrail yetkililere ilettiğini kaydetti.

Güvenli Han Yunus ‘savaş alanı’

Öte yandan İsrail ordusu, daha önceki açıklamalarında güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti.

Ordu, 24 Kasım’da ilan edilen ve bu sabah itibarıyla sona eren geçici ateşkesin bitmesiyle yeniden saldırılara başladığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi. İsrail güçleri, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un dört bölgesine havadan broşürler atarak halka tahliye uyarısında bulundu.

Broşürlerde, “El Karara, El Huzaa, Absan ve Beni Suheyle sakinlerine: Bölgeyi acilen boşaltıp Refah bölgesindeki barınaklara gitmeniz gerekmektedir. Han Yunus kenti tehlikeli savaş bölgesidir” ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği Huzaa ve Absan, Han Yunus’un doğusunda İsrail sınırı yakınlarında, El Karara ise Selahaddin Caddesi yakınında yer alıyor. İsrail ordusu, ayrıca, 1,7 milyon kişinin göçe zorlandığı bölgeye yeniden başlayan saldırıları sırasında Filistinlilerin sığınabileceğini iddia ettiği yerleri göstermek için tüm Gazze Şeridi’nin 2 bin 300’den fazla bloğa bölündüğü bir harita da yayımladı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.