DünyaManşet

Gazze’de geçici ateşkes ve rehine takası bugün başladı: Yardım tırları giriyor

0

İsrail ve Hamas arasında varılan dört günlük geçici ateşkes ve esir takası anlaşması bu sabah itibarıyla yürürlüğe girdi. Bugün 08.00 itibarıyla başlayan uzlaşıya göre, Gazze’ye saldırılar geçici olarak durdurulacak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlanacak.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise bunun “insani bir ara” olduğu ve savaşın bitmediği ifade edildi.

Anlaşma kapsamında İsrail  cezaevlerinden salıverilmesi beklenen Filistinli tutuklu kadın ve erkek çocuk için gerekli süreç başlatıldı.

Reuters‘a konuşan Filistinli yetkili Quadura Fares de Hamas’ın elindeki 13 rehineyi serbest bırakması karşılığında tutuklu 24 kadın ve 15 çocuğun İsrail tarafından serbest bırakılacağını bildirdi. Fares, tamamı Batı Şeria veya Kudüs’te tutulan kadın ve çocukların bugün yerel saatle 16.00’da (TSİ 17.00) İsrail’in Ofer askeri hapishanesinden Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim edileceğini bildirdi.

Bu kişilerin Batı Şeria’daki Beytullah kontrol noktasından serbest bırakılacağı bildirildi.

Hamas’ın da 13 rehineyi aynı saatte salıvermesi bekleniyor.  Buna göre, Gazze’de tutulan ve bugün TSİ 17.00’de serbest bırakılması beklenen 13 kişinin Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır‘a geçmesi bekleniyor.

Anlaşma için arabulucu olan Katar’ın Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı mutabakat planına göre,çatışmaları durmasının arrdından Refah Sınır Kapısı’ndan insani yardımların ve yakıtın Gazze Şeridi’ne nakliyesi de başladı. Buna göre, Gazze’nin her bölgesine günde 200 kamyon yardım ve tıbbi malzeme taşınacak. Günde dört yakıt tankeri de Gazze’ye girecek. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, esas hedeflerinin kalıcı ateşkes sağlanması olduğunu belirtti.

İnsani ara Gazze’nin hem kuzeyini hem güneyini kapsayacak. Öte yandan İsrail ordusu güneyden kuzeye geçişe izin vermiyor.  İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açması sonucu da çok sayıda kişi yaralandı

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.