İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future-İsveç) hareketinden Alde Nilsson, Jamie Mater ve Raquel Frescia ile birlikte bir yazı kaleme alarak; Gazze‘de yaşanan acıları dile getirmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi; “İnsan hakları olmadan iklim adaleti olmaz” dedi.
The Guardian gazetesinde yayımlanan yazıda İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ’15 binden fazla kişinin öldüğü, bu kişilerin en az 6 bininin çocuk’ olduğuna dikkat çekildi. Bu sayıların artmaya devam ettiği ifade edilen yazıda, “İsrail, temel toplumsal altyapıyı ve hastane, okul ve mülteci kampı gibi sivil hedefleri bombaladı. İsrail, abluka uyguladı, gıda, ilaç ve yakıtın işgal altındaki Gazze Şeridi’nde mahsur kalmış 2,3 milyon Filistinliye ulaşmasına engel oldu, bu da Oxfam‘ın İsrail’e açlığı bir savaş silahı olarak kullanma suçlamasını yöneltmesine yol açtı” değerlendirmesine yer verildi.
‘Politize olmadık, biz hep politiktik’
Aktivistler şunları yazdı:
“Düzinelerce Birleşmiş Milletler uzmanı durumu “soykırım” olarak nitelendirdi, yüzlerce uluslararası bilim insanı gelişen bir soykırım konusunda uyardı ve önde gelen İsrailli soykırım uzmanı Raz Segal bunu “bir soykırım vakası” olarak nitelendirdi. Ancak dünyanın çoğu, özellikle de sözde küresel kuzey, başka yöne bakıyor.
Bu dehşete rağmen bazıları, kamuoyundaki tartışmayı , iklim adaleti hareketindeki gençlerin Gazze hakkında yaptığı açıklamaları gayri meşru hale getirme girişimlerine odaklamayı seçti . Pek çok kişinin iddia ettiğinin aksine Fridays for Future ne “radikalleşti” ne de “politik hale geldi”. Biz her zaman politik olduk, çünkü her zaman adalet hareketi olduk. Filistinlilerle ve etkilenen tüm sivillerle dayanışma içinde olmamak bizim için hiçbir zaman söz konusu değildir.
İklim adaletini savunmak temel olarak insanlara ve onların insan haklarına önem veren bir yerden gelir. Bu, nedeni ne olursa olsun insanlar acı çektiğinde, evlerinden kaçmak zorunda kaldığında veya öldürüldüğünde seslerini yükseltmek anlamına geliyor. Sápmi , Kürdistan , Ukrayna ve diğer pek çok yerdeki ötekileştirilmiş gruplarla ve onların emperyalizme ve baskıya karşı adalet mücadeleleriyle dayanışma amacıyla her zaman grevler yapmamızın nedeni de budur . Filistin’le dayanışmamız da farklı değil ve kamuoyunun odağının Filistinlilerin şu anda karşı karşıya olduğu korkunç insani acılardan uzaklaşmasına izin vermeyi reddediyoruz.
‘İsveç katliamlara suç ortaklığı yapıyor’
Üzerimize olan ilginin çokluğu ve konumumuzun çok sayıda yanlış yorumlanması nedeniyle, duruşumuzu bir kez daha netleştirmek istiyoruz. Tüm Fridays for Future grupları özerktir ve bu makale FFF İsveç dışında hiç kimsenin görüşlerini temsil etmemektedir.
İsrailli sivillerin Hamas tarafından korkunç şekilde öldürülmesi, hiçbir şekilde İsrail’in süregelen savaş suçlarını meşrulaştıramaz. Soykırım meşru müdafaa değildir ve hiçbir şekilde orantılı bir tepki değildir. Ayrıca bunun , Uluslararası Af Örgütü‘nün apartheid rejimi olarak tanımladığı Filistinlilerin onlarca yıldır boğucu bir baskı altında yaşadığı daha geniş bir bağlam içinde gerçekleştiği de göz ardı edilemez . Bütün bunlar tek başına durum hakkında yorum yapmak için yeterli sebep olsa da, bir İsveç hareketi olarak, İsveç’in İsrail silah şirketleriyle askeri işbirliği yapması nedeniyle de sesimizi yükseltme sorumluluğumuz var ; bu da İsveç’i İsrail’in işgaline ve toplu katliamlara suç ortağı yapıyor.
‘Ayrımcılığı kayıtsız şartsız reddediyoruz’
Artık İsveç’te ve dünyada Yahudi karşıtı ve İslamofobik açıklama, eylem ve nefret suçlarında keskin bir artış görüyoruz . İsveç’in sağcı iktidar bloğunun en büyük üyesinin lideri, camilerin yıkılmasından söz ederken, Malmö‘deki bir sinagogun önünde İsrail bayrağı yakıldı . Bu kabul edilemez. Antisemitizm ve İslamofobi de dahil olmak üzere her türlü ayrımcılığı kayıtsız şartsız kınıyoruz. Bu kriz hakkında sesini yükselten herkesin Hamas, Müslümanlar ve Filistinliler arasında ayrım yapma sorumluluğu var ve İsrail devleti, Yahudi halkı ve İsrailliler arasında.
‘Sessizlik suç ortaklığıdır’
Geçtiğimiz birkaç hafta içinde kaybedilen canların acısını çekiyoruz ve bu sayıların artmaya devam etmesine izin verilmesi karşısında dehşete düşüyoruz. Gazze Şeridi’ndeki ölüm oranı tarihi bir zirveye ulaştı; sadece birkaç hafta içinde binlerce çocuk öldürüldü . Bu kadar acının anlaşılması mümkün değil ve devam etmesine izin verilemez. BM uzmanları dünyayı soykırımı önlemek için harekete geçmeye çağırdığında , biz de insanlar olarak bunu açıkça dile getirme sorumluluğuna sahibiz.
“Bu affedilemez şiddete son verilmesini talep etmek temel bir insanlık meselesidir ve bunu yapabilecek herkesi çağırıyoruz. Sessizlik suç ortaklığıdır. Gelişmekte olan bir soykırımda tarafsız olamazsınız.”