Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Soyu tükendi sanılan gri balina Atlantik Okyanusu’nda görüntülendi

0
gri balina
Fotoğraf: Orla O'Brien / New England Akvaryumu, AP

İki yüzyıl önce nesli tükendiği düşünülen gri balina, Atlantik Okyanusu’nda New England açıklarında tespit edildi. Uzmanlar bu keşfin heyecan verici olduğunu söylese de, aynı zamanda iklim değişikliğinin deniz yaşamı üzerindeki etkisini de gösterdiğini ifade ediyor.

Euronews‘in aktardığına göre ABD Boston’daki New England Akvaryumu‘ndan araştırmacılar, gri balinayı 1 Mart’ta ABD’nin Massachusetts eyaletinin Nantucket kentinin 50 kilometre güneyinde yüzerken keşfetti. Ağırlığı 27 bin 215 kilograma kadar çıkabilen balina, genellikle Pasifik Okyanusu‘nun kuzeyinde yaşıyor.

Bilim insanları Aralık ayında Florida kıyılarında da görüldüğüne inandıkları için, bu özel balinanın birkaç aydır Atlantik sularında kalmış olabileceğini düşünüyor.

Akvaryumdan yapılan açıklamada, gri balinanın 18. yüzyılda Atlantik Okyanusu’ndan kaybolduğu ancak son 15 yılda Atlantik ve Akdeniz sularında beş kez belgelenmiş gözleminin yapıldığı belirtildi.

Hayvanı Massachusetts açıklarında bulan araştırmacılar ilk başta şüpheci olduklarını ancak 45 dakika boyunca bölgeyi turladıktan sonra onun gerçekten gri bir balina olduğunu doğrulayan fotoğraflar çekebildiklerini söyledi.

‘İklim krizi balinaları açlıktan öldürüyor’
Norveç tepkilere rağmen mink balinası avlamaktan vazgeçmiyor

İklim değişikliği gri balinanın rotasını etkiliyor

Bilim insanları nesli tükendiği düşünülen bu balinanın görülmesinin muhtemelen gezegenin ısınmasıyla ilgili olduğunu ifade ediyor. Atlantik ve Pasifik okyanuslarını Kanada‘daki Arktik Okyanusu üzerinden birbirine bağlayan Kuzeybatı Geçidi‘nin son yıllarda yaz aylarında buzsuz kaldığı, bunun da gri balinaların normalde engellenecekleri yaz aylarında geçitte daha özgürce seyahat edebilecekleri anlamına geldiği açıklandı.

Araştırmacılardan biri, gri balinanın New England açıklarına gelişinin “deniz türlerinin, şans verildiğinde iklim değişikliğine ne kadar hızlı tepki verdiğini hatırlattığını” söyledi.

Bugün balinalar, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından “en az endişe duyulan” türler arasında sayılacak noktaya geldi. Ancak örgüt, Asya açıklarında yaşayan balinaların batı popülasyonunun tehlike altında olduğunu düşünüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.